Luisterboeken

Zeven vakantieluisterboeken voor de voorstoelen én de achterbank

Welke boeken moet je deze zomer beslist luisteren op vakantie? Zeven must-listens met voor elk wat wils.

‘Kun je voor je volgende rubriek iets doen met vakantieluisterboeken voor het hele gezin? En dan een beetje van niveau graag. Vorig jaar was Radetzkymars een grote hit bij ons.’ Altijd fijn wanneer het publiek zich proactief opstelt, en al helemaal wanneer blijkbaar ook de 10-jarige reisgenoot zich liet betoveren door Joseph Roth. Maar niet elk gezin zal zo’n willig oor op de achterbank hebben liggen, en daarom gaan we in zeven titels van hot naar haar.

Vakantieboeken zijn ook de boeken die al een jaar lang op de rug van de bank, in de vensterbank of op het nachttafeltje naast je liggen te zwijgen, stof te vergaren, zachtjes te zuchten. Dit gaat allemaal niet over u, reken het mij maar aan. Revolusi van David Van Reybrouck is er zo een. Moet gelezen worden, had allang gelezen moeten zijn, al was het alleen al om de vijf levensjaren die de schrijver erin heeft zitten. Of vanwege dat koloniale verleden waarvoor nog slechts binnensmondse excuses zijn aangeboden. Mathijs Deen leest 23 uur voor, dat is bijna één vakantiedag met nog een uur om na te denken.

Ook geschiedenis, maar anders en zeker voor Nederlanders is De herinnerde soldaat van Anjet Daanje, een historische roman over een soldaat die zonder geheugen uit de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog komt en zichzelf moet hervinden. Vorig jaar verschenen en bejubeld, dit jaar voorgelezen door Chris Kijne, in een vakantiedag plus een uurtje van de baas.

null Beeld Atlas Contact
Beeld Atlas Contact

Toen vakantie nog gewoon was had het boek van R.C. Sheriff uit 1931 ook kunnen heten, maar The Fortnight in September werd Twee weken weg en dat is ook precies wat het is. Het gezin Stevens bezoekt voor de zoveelste keer hetzelfde pension in een Zuid-Engelse badplaats, en moet daar vooral van genieten. Herkenbaar? Adeline van Lier leest voor.

Even weg nu uit de gezapigheid die ook veel moderne vakanties kenmerkt, met Het avontuur wenkt van Anton Quintana. Een naam uit het verleden. Quintana, wiens echte naam Antoon Adolf Kuyten was, was in de jaren zeventig ook scenarioschrijver van jeugdseries als Duel in de diepte en De Kris Pusaka. Toch opmerkelijk dat er nu een luistertitel verschijnt. Het is een verzameling korte verhalen, in totaal drie uur, voorgelezen door Peter van Eerdenburg. Die heeft eigenlijk meer een stem voor een actualiteitenrubriek, maar voor spannende verhalen kan het ook.

Bij de jaren zeventig voel ik nog enig sentiment, de troosteloosheid en de kitsch van de jaren tachtig kunnen me gestolen worden, maar voor wie dit decennium niet meemaakte is het tegenwoordig juist weer hot. Voor fijnschrijver Peter Terrin zijn de late jaren tachtig een ideaal decor inzijn nieuwe roman Al het blauw, over een 19-jarige jongen op zoek naar zijn identiteit. Voorgelezen door Ronald Top, een zakelijke, beetje dwingende stem, heel eighties.

null Beeld De Bezige Bij
Beeld De Bezige Bij

Is de achterbank nog wakker? Dan kunnen we een stap in ons eigen verleden zetten met het Groot Biegel sprookjesboek. Van Paul Biegel natuurlijk. In vier uur voorgelezen door Ruben Brinkman, en door Pjotr van Lenteren onlangs al uitgeroepen tot onmisbare voorleesklassieker.

Een paar jaar geleden mocht ik op de radio de eerste zin voorlezen uit het boek Gouden bergen van Francis Spufford, en die zin besloeg meer dan één pagina. Alleen al om die reden zal ik Spufford niet snel vergeten, maar hij schreef ook een fenomenale roman. Nu is er Light perpetual, weer een historische roman, waarin hij vijf kinderen die in werkelijkheid omkwamen bij een bombardement op Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog, alsnog hun leven laat leven. Nog niet in vertaling voorgelezen, wel in het origineel door Imogen Church, 12 uur lang. Mustread, mustlisten, voor de voorstoelen en de achterbank.

Meer over