BoekenSignalementen

Zeven nieuwe boeken die wij u aanraden

Troost voor depressievelingen van Eva Meijer, levenslessen voor de jeugd van Alain Badiou en het beste voor iedereen van Erik ­Rozing.

null Beeld

Met een onbekende man heeft de getrouwde Flora Gascón een gelukzalige nacht beleefd. Hoe zou ze hem kunnen terugvinden? Ze weet alleen zijn voornaam, Paul, en dat hij een roman bij zich had die Nevel in Tanger heette, van Bella Nur. De hoofdpersoon van die roman heet ook Paul. Dat doet Flora besluiten naar Tanger te gaan. Zin in een verzetje, zegt ze tegen haar man. Een andere omgeving zal je goed doen, zegt die begripvol. Flora besluit Bella Nur op te zoeken, in Nevel in Tanger van de Spaanse Cristina López Barrio (1970), die advocaat was voordat in 2009 het schrijverschap wenkte. Haar meest recente roman werd vertaald door Jacqueline Visscher.

null Beeld

Krachtige taal ranselt de Frankfurter ­investeringsbankier Victor uit zijn computer, als hij in een bui van verveling en zelfhaat een manifest opstelt over het ideale Duitsland: ‘We willen in een maatschappij leven die geen drie klassen meer kent, geen First en geen Economy, maar alleen nog de Business Class, de Senator Service – de Duitse middenklasse, beste vrienden, waar je, als je een minimum aan zelfbewustzijn bezit, ook nog met een vermogen van 25 miljoen euro deel van kunt uitmaken.’ De satirische roman Opper­duitsland van Alexander Schimmelbusch (1975), die zelf bij een investeringsbank werkte, werd vertaald door Kris Lauwerys en Isabelle Schoepen.

null Beeld

In de eerste roman van psychiater Erik ­Rozing, De psychiater en het meisje, was het meisje in kwestie, Stella, borderline­patiënte. Ook in de opvolger, Het beste voor ­iedereen, beschrijft Rozing een borderline-­patiënte die Stella heet, die zich niet kan losmaken van haar verleden, en het besluit neemt haar leven te beëindigen. Haar eertijdse psychiater, hier Erik Rozing genaamd, kan misschien nog ingrijpen.

null Beeld

Ava maakt deel uit van een team dat ­verkiezingen in een ver land zal waarnemen. Maar al spoedig ligt ze met de neus op de grond, onder schot gehouden door een gewapende groep, en kan alleen maar denken nog nooit zo bang te zijn geweest, in de ­roman Roadblock van Pauline Genee.

null Beeld

Wegzakken in een diepe, onzichtbare modder. Zo omschrijft schrijver Eva Meijer (ook beeldend kunstenaar en singer-songwriter) een van haar eerste ervaringen met depressie. Ze besloot de ellende in iets moois om te zetten door een filosofisch onderzoek naar het verschijnsel uit te voeren. Dat resulteerde in De grenzen van mijn taal. Niet geschreven vanuit de overtuiging dat lotgenoten daarmee echt kunnen worden geholpen (‘Ik denk niet dat beter begrijpen wat een depressie is mensen kan genezen’), maar wel omdat haar verhandeling troost kan bieden. ‘Straks is alles weer voorbij en ga je op in wat er was. Dus leun maar op de aarde, op de dagen die je dragen’, schrijft ze. Om er onheilspellend aan toe te voegen: ‘Morgen kan het anders zijn.’

null Beeld

Acteur en comedian Stephen Fry schoof in maart 2018 aan tafel bij Adriaan van Dis en stond daarna een kleine veertig weken in de Bestseller 60 met Mythos. Deze week verschijnt het vervolg op Mythos, Helden. In Mythos zoomde hij in op de Griekse verhalen over de oorsprong van alles, de geboorte van de Titanen en de goden en de schepping van de mens, in Helden staan de grote avonturen uit de Griekse mythologie centraal, beleefd door ‘mannen en vrouwen die hun lot in eigen hand nemen en hun menselijke kwaliteiten, hun moed, schranderheid, ambitie, snelheid en kracht inzetten om verbazing­wekkende daden te verrichten, gruwelijke monsters te verslaan en grote culturen en ­geslachten voort te brengen die de wereld ­veranderen.’

null Beeld

De Franse filosoof Alain Badiou, emeritus hoogleraar aan de Ecole normale supérieure in Parijs, is 81. ‘Waarom wil ik dan in hemelsnaam over de jeugd praten?’, vraagt hij aan zichzelf in Het ware leven. ‘En waarom ook nog eens met de jongeren zelf? Kunnen die niet beter zelf vertellen wat het betekent om jong te zijn? Of kom ik hun de wijze lessen geven van een oude man die de gevaren van het leven kent en de jeugd wil leren dat ze maar beter wantrouwig is, zich gedeisd houdt en de wereld ongemoeid laat?’ Nee dus, laat hij er geruststellend op volgen. Wat hij wil, is jongeren vertellen waarom de wereld absoluut veranderd moet worden. Oude tradities en hiërarchieën doen er steeds minder toe en dat biedt mogelijkheden. Hij begint met een verhaal over Socrates, de vader van alle filosofen, die ter dood werd veroordeeld wegens ‘het corrumperen van de jeugd’. Dat laatste – corrumperen – wil ook Badiou.

Lees ook

Op allerlei manieren over boeken schrijven, daar is de boekenredactie van de Volkskrant de hele dag mee bezig. Maar hoe kiezen zij welke boeken uit het enorme aanbod worden behandeld, en hoe bepaal je wat goed en slecht is? Boekenchef Wilma de Rek: ‘Een roman is goed als je erin wilt blijven wonen.’

Meer over