Zeven jeugdboeken kandidaat Gouden Griffel

Zeven jeugdboeken hebben kans komende herfst, aan het begin van de Kinderboekenweek, bekroond te worden tot beste kinderboek van 2014. Zij zijn bekroond met een Zilveren Griffel. Uit hun midden wordt de winnaar gekozen van de hoofdprijs, de Gouden Griffel.

Pjotr van Lenteren
null Beeld ANP
Beeld ANP

Hotel de grote L. van Sjoerd Kuyper en Doodgewoon van Bette Westera en Syvia Weve gelden als favorieten. 'De gekte is terug in de jeugdliteratuur', schrijft de Griffeljury bij de toelichting op hun keuze. Die constatering geldt nog wel het meest voor het even levenslustige als knotsgekke Hotel de grote L. In dat boek moeten vier kinderen een bijna bankroet hotel runnen.
Doodgewoon, een bundel lichte gedichten over de dood, is ondanks het zware onderwerp al even levenslustig. Het won eerder dit jaar al de Woutertje Pieterse Prijs. De jury noemt dit boek 'een bezit voor het leven'.

De andere kandidaten voor de Gouden Griffel zijn: Soms laat ik je even achter van Daan Remmerts de Vries, Een afspraakje in het bos van Sylvia Vanden Heede, De goochelaar, de geit en ik van Dirk Weber, Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Hoe ik per ongeluk een boek schreef van Annet Huizing.

Ook aan twee buitenlandse auteurs is een Zilveren Griffel toegekend: Drew Daywalt voor De krijtjes staken! en Håkon Øvreås voor Bruno wordt een superheld. Zij zijn als niet-Nederlanders uitgesloten van bekroning met de Gouden Griffel.

Zilveren Penselen - voor het best geïllusteerde kinderboek - gingen naar Sneeuwwitje breit een monster van Annemarie van Haeringen en Monsterboek van Alice Hoogstad. Een Zilveren Palet (voor buitenlandse illustratoren) ging naar Is er dan niemand boos? van Marc Boutavant en Het donker van Jan Klassen.

Meer over