Zesde seizoen Homeland voelt helemaal van deze tijd

De Volkskrant kijkt (nieuwe) series en bespreekt er elke week een.

Mandy Patinkin en Claire Danes als Saul Berenson en Carrie Mathison. Beeld
Mandy Patinkin en Claire Danes als Saul Berenson en Carrie Mathison.Beeld

We waren bijna afgehaakt. Seizoen 5 van Homeland speelde zich af in Berlijn, waarbij Potsdam in een aflevering figureerde als Amsterdam. Allemaal niet zo overtuigend, inclusief plot. In seizoen 6 zijn we in New York, en onze favoriete ex-CIA-agent en borderliner Carrie Mathison (Claire Danes) lijkt in rustig vaarwater te zijn gekomen. Haar kompaan Peter Quinn was aan het slot van het vijfde seizoen een verschrikkelijke dood gestorven in de handen van een internationale terreurgroep, maar - spoiler! - had het op het nippertje overleefd.

Aan het begin van seizoen 6 leeft Carrie samen met haar dochtertje in Brooklyn. Ze werkt voor een organisatie die het opneemt voor moslims die verstrikt zijn geraakt in de wetgeving van de Amerikaanse overheid. De serie werd opgenomen in een tijd toen nog niet alle moslims problemen met de Amerikaanse overheid hadden. Vandaar waarschijnlijk ook dat Carrie te maken krijgt met een vrouwelijke president elect, een voormalige Democratische senator uit New York, ook nog eens gespeeld Elisabeth Marvel, die eerder in House of Cards een vrouwelijke presidentskandidaat speelde

De aanstaande president zoekt advies bij Carrie en dat brengt haar weer in aanvaring met dat geweldige duo Dar Adal (F. Murray Abraham) en Saul Berenson (Mandy Patinkin); mannen die achter de schermen de vuile klussen van de Amerikaanse buitenlandse politiek opknappen.

In de drie afleveringen die tot nu toe zijn uitgezonden (stuk voor stuk beter dan het vorige seizoen) raakt Carrie langzaam weer verzeild in een internationaal wespennest, gecombineerd met zorgen voor Quinn, inmiddels een afkickende patient, die ze in huis neemt.

Homeland, seizoen 6

Drama.
Scenario van Howard Gordon en Alex Gansa.
Met Claire Danes, Rupert Friend, Mandy Patinkin, F. Murray Abraham.
Uitgezonden op NPO 3, 22.00 uur.

Haar pogingen de belangen van een jonge cliënt te behartigen (opgepakt voor onder meer opruiende video's) lijken te ontsporen en we zien de paniek in haar ogen groeien. Zoals het hoort in Homeland.

Wellicht hebben de makers met de vrouwelijke president een misrekening gemaakt, maar voor het overige voelt het zesde seizoen van Homeland helemaal van deze tijd. Of het nu de jonge moslim in de klauwen van de New Yorkse justitie is of de het inkijkje in de coulissen van het Witte Huis.

En aangezien Quinn inmiddels zijn dealer in elkaar heeft geslagen en ook een wapen in handen heeft gekregen, gaat dat ook uit de hand lopen. Op een goede manier natuurlijk.

Meer over