Zelfs voor de hoofdpersonages hoeft het niet zo nodig, De Matchmaker (**)

Bor Beekman
Georgina Verbaan als Celine in De Matchmaker (2018) Beeld RV
Georgina Verbaan als Celine in De Matchmaker (2018)Beeld RV

Je dregt in de romkomsloot, haalt een oud wrak op, geeft het een likje verf en zet er wat bekende gezichten op. Soms kun je er zelfs een eindje op rijden. Is dat te streng geoordeeld over Nederlands meest gebezigde filmgenre, de romantische komedie? Wellicht. De Matchmaker, waarin een egocentrische zoon (Benja Bruijning) zijn bedaarde moeder (Ariane Schluter) aan mannen koppelt, bevat best wat momenten waarin debuterend speelfilmregisseur Jeroen Houben zwier legt, soms ook een scène lang. En die bekende gezichten zijn niet voor niks bekend; zelfs in een schrale rol kunnen ze behagen.

Chris, veelreizend fotograaf en slordig in de liefde, keert platzak en zonder koffer terug in zijn geboortedorp, waar zijn verweduwde moeder 60 wordt en zijn vriendinnetje van vroeger (Eva van de Wijdeven) nu schooljuf is. Die in een koor zingende moeder moet aan de man – zo suggereert haar omgeving, iets te vaak. En haar plots weer inwonende zoon, ronddolend in de uit zijn oude kast geplukte tieneroutfit, moet nu echt eens volwassen worden. Aanstalten maken ze allemaal echter zelf niet, waarin ook het fundamentele gebrek schuilt van De Matchmaker: voor de hoofdpersonages hoeft het niet zo nodig, deze film.

Dit wordt opgelost met enkele beproefde, maar hier ook verontrustend weinig geïnspireerd ingepaste componenten uit het feelgoodgenre. Allereerst dat gefabriceerde plotje om de boel op te stuwen: Chris wordt door zijn clichéagent een bak geld in het vooruitzicht gesteld als hij een filmpje maakt voor een nieuw datingbureau, en de fotograaf kiest zijn moeder als proefkonijn. Dan volgt een sliert ontmoetingen met ongeschikte mannen, tot de ongecompliceerde ware zich meldt. En tot slot is er nog de uit de lucht vallende finale waarin de kijker de film uit wordt gebonjourd met zo’n door de personages charmant knullig gezongen lied – doe maar de Bee Gees. En dan is alles in deze zo-even nog richtingloze levens dik in orde.

De Matchmaker kan bogen op wat flair. Maar de film eromheen is mager.

De Matchmaker

Regie Jeroen Houben.

Met Benja Bruijning, Ariane Schluter, Loes Luca, Georgina Verbaan, Eva van de Wijdeven, Kasper van Kooten, Annet Malherbe.

92 min. In 122 zalen.

Meer over