dagboekNuha Al-Radi (1941-2004)

Zelfs het wasgoed aan de lijn hebben de dieven meegenomen

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
Bagdad, Irak, 1990.  Beeld Getty
Bagdad, Irak, 1990.Beeld Getty

Bagdad, 4 november 1994

Veel gepraat over voedsel en prijzen. Een ei kost zestig dinar. Zelfs tijdens de oorlog kostte een dozijn eieren vier dinar! De nieuwe accu voor mijn auto gaat veel geld kosten. Auto’s kruipen door de straten van Bagdad, de banden als babybilletjes, er zit geen enkel profiel meer op.

De mensen houden zich in­ ­leven door te stelen en te bedriegen. Bij Leila en Hatem zijn alle vier de banden gestolen; de auto staat op een paar stapels stenen voor hun huis geparkeerd. De dieven namen ook de was mee die aan de lijnen in de tuin hing.

Jassims gewezen kindermeisje, dat nu in het ‘paleis’ werkt, zegt dat ze de personeelsleden op hongerrantsoen houden en dat ze hen als een havik in de gaten moeten houden voor het geval ze stelen (of met vergif in de weer zijn, voegde ik eraan toe).

Als iemand op diefstal wordt betrapt, vertelde ze, dan trommelen ze al het personeel op, wordt er een dokter gehaald die de hand van de dader afhakt en wordt het uiteinde van de arm in een pot ­kokende olie gedoopt om het uit te branden.

6 november

Ik ben aan huis gebonden omdat de auto geen accu heeft, hoewel die al wel gekocht is. Een Iraanse accu kost vierentwintigduizend dinar (die heb ik), een Turkse achttienduizend dinar en een Iraakse twaalfduizend.

Nuha Al-Radi (1941-2004), Iraakse kunstenaar. Ingekort fragment uit Dagboek uit Bagdad. Vertaling Piet Jaarsma. Jan Mets/Kritak/Novib, 1993.

Meer over