Tv-recensieHaroon Ali

Zelfs het vrolijke RuPaul’s Drag Race is nu bezoedeld door seksueel grensoverschrijdend gedrag

null Beeld

De kleurrijke toverwereld van de travestie verloor vrijdag haar glans. Sherry Pie, echte naam Joey Gugliemelli, werd gediskwalificeerd uit seizoen 12 van RuPaul’s Drag Race, de immens populaire tv-talentenjacht voor drag queens, die is begonnen op VH1 (eerdere seizoenen staan op Netflix). Gugliemelli had namelijk nóg een alter ego. Als talentenscout ‘Allison Mossey’ benaderde hij beginnende acteurs via e-mail en dwong hen bij wijze van auditie seksuele en andere suggestieve handelingen te filmen. Gugliemelli heeft een theaterachtergrond en kende de mannen dus al uit dat wereldje.

Vijf acteurs zijn nu naar buiten getreden met hun verhaal. ‘Ik moest steroïden injecteren om mijn spieren sneller te laten groeien’, schrijft een van hen. ‘Het personage moest ook vertellen dat zijn oksels stonken en dat hij dat lekker vond.’ Een andere acteur moest ‘naar de badkamer gaan en masturberen om zich meer macho te voelen’. Gugliemelli nam de tijd om hen te paaien; met één acteur wisselde hij wel 150 e-mails uit. De jonge mannen werden rollen beloofd in grote toneelstukken of een HBO-serie. Uit wanhoop gingen ze over hun eigen grenzen heen.

Joey Gugliemelli als drag queen Sherry Pie in RuPaul's Drag Race. Beeld VH1
Joey Gugliemelli als drag queen Sherry Pie in RuPaul's Drag Race.Beeld VH1

De ‘catfisher’ (iemand die zich online voor iemand anders uitgeeft) bood vrijdag zijn excuses aan op Facebook. ‘Het spijt me dat ik zo veel trauma en pijn heb veroorzaakt. Ik schaam me en walg van mezelf.’ Gugliemelli schreef ook dat hij psychische problemen heeft en daar nu hulp voor zoekt. Door zijn daden toe te geven brengt hij de makers van Drag Race in een lastig parket. De hele reeks is al opgenomen, behalve de finale. ‘Sherry zal niet te zien zijn in de finale die later deze lente wordt gefilmd’, schrijft een woordvoerder. ‘Uit respect voor het harde werk van de andere queens zal VH1 dit seizoen uitzenden zoals gepland.’

Getroebleerde man

Maar het is nu pijnlijk om naar de show te kijken. De make-up, pruiken en glitterjurken van Sherry Pie doen je het schandaal bijna vergeten, maar als je hem zonder opsmuk ziet praten, kun je nergens anders meer aan denken. Je ziet dan de enge blik van een zwaar getroebleerde man. Eigenlijk had Sherry Pie uit de serie moeten worden geknipt. Kevin Spacey werd ook uit House of Cards geschreven. Maar dat is in dit geval niet te doen vanwege alle groepsopdrachten in Drag Race. Het bericht dat Sherry Pie wordt geweerd uit de finale, suggereert ook dat hij het ver zal schoppen. Kandidaten die slecht presteren worden namelijk al eerder weggestemd door de jury.

Er gingen ook geruchten dat medekandidaat Brita Filter in 2018 een man in zijn slaap zou hebben aangerand, maar die ontkende dit vrijdag opnieuw in een Facebookpost. Toch was het nobel geweest als dit seizoen van de buis werd gehaald, juist omdat de optimistische show kandidaten wil empoweren en dus ook de slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag zou moeten steunen. Maar de harde realiteit is dat Drag Race een oververhitte entertainmentmachine is geworden, die niet meer is te stoppen. The show must go on.

Meer over