nieuwsveiling

‘Zelfmoordpistool’ Van Gogh voor recordbedrag van 162.500 euro geveild

Het pistool waarmee Vincent van Gogh zichzelf zou hebben gedood is voor 162.500 euro (inclusief kosten) geveild. Dat is ruim drie- tot viermaal zo veel als het bedrag waarvoor het was geschat.

Het pistool. Beeld AFP
Het pistool.Beeld AFP

Het verroeste wapen kwam woensdag in Parijs onder de hamer. Volgens de Franse tv-zender France 3 is het wapen door een particulier gekocht.

Het gaat om Lefaucheux revolver, 7 mm, van Belgisch fabrikaat. Het werd in 1965 door een boer gevonden in het veld bij Auvers-sur-Oise waar Van Gogh in juli 1890 zijn laatste schilderij maakte en, naar alle waarschijnlijkheid, zelfmoord pleegde.

Het was sindsdien eigendom van de herbergier bij wie Van Gogh een kamer huurde. Op die kamer stierf Van Gogh, in bed. Experts zijn het er wel over eens dat hij zich daadwerkelijk in de buik had geschoten en twee dagen later aan zijn verwondingen stierf, en dat hij niet is vermoord, zoals de Amerikaanse biografen Gregory White Smith en Steven Naifeh in 2011 beweerden.

Of de schilder voor zijn daad het nu geveilde wapen heeft gebruikt is niet te bewijzen. De schotwond in zijn buik kwam wel overeen met het kaliber van het pistool. Het wapen werd nog in 2016 in het Van Gogh Museum in Amsterdam tentoongesteld.

Meer over