AlbumrecensieBeethoven – Christus am Ölberge

Zeldzame Beethoven met 148 zangers en fenomenale sopraan ★★★★☆

Bijna, bijna is Ludwig van Beethoven dan echt 250 jaar geleden geboren (doopdag: 17 december), en dus verschijnt komende weken de ene na de andere aan hem gewijde cd. Een mooie is die van het London Symphony Orchestra met Christus am Ölberge. Het resultaat is samengesteld uit twee registraties van concerten in januari en februari onder leiding van chef-dirigent Simon Rattle. Het is nu nauwelijks nog voor te stellen dat er toen 148 koorzangers op het podium stonden.

Het oratorium, uit 1803, hoor je niet vaak: het wordt overschaduwd door latere vocale werken. Een vooruitstrevend stuk was het niet, maar het was ook geen droge oefening. Sterker: de stof, over Jezus’ overpeinzingen in Getsemane en de acceptatie van zijn lot, moet voor Beethoven veel hebben betekend. De componist had zichzelf kort daarvoor verzoend met het feit dat hij doof werd.

Rattle houdt zijn orkest slank en ook in de instrumentale muziek hoor je tekst: verbazing, woede. Elsa Dreisig zingt de sopraanpartij. Zij is tamelijk fenomenaal.

London Symphony Orchestra

Beethoven – Christus am Ölberge

Klassiek

★★★★☆

LSO Live

Meer over