Zelden stonden de Emmy Awards zo in het teken van de Amerikaanse president

Zelden zal de uitreiking van de Emmy Awards zo in het teken hebben gestaan van de president van de Verenigde Staten. Donald Trump speelde ongewild een hoofdrol tijdens de jaarlijkse uitreiking van Amerika's belangrijkste televisieprijzen. Of het nou de grappen waren van presentator en komiek Stephen Colbert of de onderscheiding van Alec Baldwin voor zijn Trump-vertolkingen in het satirische programma Saturday Night Live. Zelfs de bekroning van The Handmaid's Tale met de Emmy Award voor beste dramaserie kan indirect met Trump in verband worden gebracht.

Reese Witherspoon en Nicole Kidman poseren met de cast en crew van Big Little Lies Beeld afp
Reese Witherspoon en Nicole Kidman poseren met de cast en crew van Big Little LiesBeeld afp

Al direct bij aanvang van de show in Los Angeles heette presentator Colbert, die de afgelopen maanden in zijn The Late Show erg kritisch is over de Amerikaanse president, Trump welkom: 'Want hij schijnt erg veel televisie te kijken.' Dat de bewoner van het Witte Huis daarbij bepaald geen fan is van Saturday Night Live, dat hij ooit typeerde als 'niet grappig' en 'echt slechte televisie', is geen geheim. Maar de populaire comedyshow, al sinds 1975 in de Verenigde Staten uitgezonden, had een uitstekende avond en won liefst negen Emmy's.

Alec Baldwin kreeg er een voor zijn persiflage van Donald Trump. 'Eindelijk, meneer de president, hier is uw Emmy', grapte Baldwin tijdens het in ontvangst nemen van de felbegeerde prijs. Trump kreeg immers nooit een Emmy in zijn veertien seizoenen als presentator en juryvoorzitter van zijn realityserie The Apprentice.

Trumps inauguratie

Ook Kate McKinnon werd onderscheiden voor haar imitaties van Trumps rivale Hillary Clinton en van Kellyanne Conway, adviseur van de president. Vorige week was al bekendgemaakt dat Melissa McCarthy een Emmy had gewonnen voor haar rol als Trumps ex-woordvoerder Sean Spicer. Spicer zelf kwam in Los Angeles ook nog even op het podium. Op de vraag van presentator Colbert hoeveel mensen naar de Emmy Awards keken, zei hij resoluut: 'Dit is het grootste publiek dat ooit naar de uitreiking heeft gekeken. Punt'. Een duidelijke kwinkslag naar zijn omstreden uitspraak begin dit jaar, toen Spicer bleef volhouden dat Trumps inauguratie de drukstbezochte ooit was, terwijl foto's en camerabeelden het tegendeel bewezen.

De onverwachte zelfspot van Spicer kon op ruim applaus rekenen. Evenals de Emmy voor de Brits-Amerikaanse komiek John Oliver voor zijn HBO-programma Last Week Tonight, waarin hij geregeld keiharde kritiek op Trump levert. Daarnaast zagen velen in de keuze van The Handmaid's Tale als beste dramaserie de invloed van Trump. De serie van streamingsdienst Hulu over een vrouwonvriendelijke dystopie zou parallellen hebben met de verkiezing van de huidige Amerikaanse president.

Game of Thrones

The Handmaid's Tale sleepte in totaal vijf Emmy's in de wacht; twee daarvan waren er voor de actrices Elisabeth Moss en Ann Dowd. Ook Nicole Kidman, samen met Moss te zien in de geprezen serie Top of the Lake: China Girl, won een van de drie Emmy's voor Big little lies. Kidman speelt in Big little lies Celeste Wright, die wordt mishandeld door haar partner. De Australische actrice had een van de interessantste toespraken van de avond met haar pleidooi voor meer aandacht voor huiselijk geweld. 'Het is een onbesproken probleem, er hangt veel schaamte omheen', zei Kidman. Ook pleitte zij samen met Reese Witherspoon voor meer hoofdrollen voor vrouwen.

Die hoofdrol was er overigens al wel voor Julia Louis-Dreyfus, die haar zesde Emmy op rij won - een record - voor haar vertolking van de gesjeesde (vice-)president Selina Meyer in de comedy Veep. 'Laten we hopen dat dit het begin is van iets beters in ons land en in de wereld, want ik denk dat de wereld een betere plaats zou zijn met vrouwen aan de macht', liet Louis-Dreyfus weten.

En wie zich afvraagt waar Game of Thrones in de prijzenregen van de Emmy Awards was: de hitserie van HBO, die met 38 Emmy's intussen het meest bekroonde 'scripted' televisieprogramma uit de geschiedenis is, had pech met de kalender. Doordat de makers van Game of Thrones besloten om seizoen 7 uit te stellen kwam het dit jaar niet in aanmerking voor de nominaties. Dus bleef de rol van de populairste serie van dit moment bij de Emmy's beperkt tot een opmerking van presentator Colbert over de veelbesproken naakte billen van Jon Snow.

Meer over