Zeeuws festival trekt vooral in weekeinde filmpubliek aan

Film by the Sea, het filmfestival dat van dinsdag tot en met zondag in Vlissingen en Middelburg plaatsvond, heeft ruim twaalfduizend bezoekers getrokken....

'Woensdag was een slechte dag', aldus een woordvoerder van het festival. De première van De Bal van de Belgische regisseur Danny Deprez ging op die dag, door gebrek aan belangstelling, 'de mist in'.

In het weekeinde was de toeloop van het publiek 'groter dan verwacht'. 40 Procent van de bezoekers kwam van buiten Vlissingen en omgeving.

De publieksprijs van het festival, bedoeld voor een film waarvan de rechten nog niet door een Nederlandse distributeur zijn gekocht, ging naar A Love Divided van de Ierse regisseur Sid Macartney. In het drama wordt een protestantse vrouw in het Ierland van de jaren vijftig verliefd op een katholieke boer.

Film by the Sea, dat na het International Film Festival Rotterdam, het IDFA en het Nederlands Film Festival, het vierde filmfestival met een landelijke uitstraling wil worden, wordt volgend jaar opnieuw in september georganiseerd. Op de keuze voor die periode, pal voor het Nederlans Film Festival in Utrecht, is veel kritiek geuit. Maar Zeeland Nazomerfestivals, de grootste sponsor van Film by the Sea, wil niet naar oktober uitwijken. Hierdoor wordt een samenwerking tussen Film by the Sea en het Filmfestival van Gent, waarop door de Zeeuwse organisatie werd gezinspeeld, onmogelijk.

Meer over