Zanger Leonard Cohen op 82-jarige leeftijd overleden

De Canadese zanger en tekstschrijver Leonard Cohen is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn management in de nacht van donderdag op vrijdag op Facebook.

Redactie
Leonard Cohen in 2006 Beeld ap
Leonard Cohen in 2006Beeld ap

Cohen was niet alleen een zanger en tekstschrijver, maar ook dichter. 'We melden met diep verdriet dat de legendarische dichter, liedjesschrijver en kunstenaar Leonard Cohen is overleden', aldus de Facebook-post. De familie vraagt om privacy.

Cohen werd in de jaren zestig wereldberoemd met zijn liedjes Suzanne, So long Marianne en Bird on a Wire. Ook is hij bekend van het nummer Hallelujah. Aanvankelijk begon hij als dichter, maar met zijn monotone, melancholieke stem had hij als muzikant meer succes.

Door zijn literaire achtergrond maakte Cohen deel uit van twee totaal verschillende werelden. In de rockscene bleef de gedistingeerd ogende Cohen een vreemde eend in de bijt, terwijl hij in de literaire wereld ook niet serieus werd genomen.

'Mijn liedjes zijn als tofu'

Menno Pot sprak in 2012 met Leonard Cohen in Parijs. Lees het interview hier terug.

Leonard Cohen tijdens een optreden in 2008 tijdens het internationale Festival of Beincassim. Beeld afp
Leonard Cohen tijdens een optreden in 2008 tijdens het internationale Festival of Beincassim.Beeld afp

Comfortabel leven

Cohen werd in 1934 in het Canadese Montreal geboren. Op zijn 17de ging hij letterkunde studeren. In 1956 verscheen zijn eerste dichtbundel Let Us Compare Mythologies, waarmee hij in Canada in een klap beroemd werd.

Begin jaren zestig reisde Cohen door Europa. Hij streek uiteindelijk neer op het Griekse eiland Hydra, waar hij zeven jaar verbleef. Hij schreef er enkele dichtbundels en twee romans, waaronder Beautiful Losers, dat in het Nederlands werd vertaald als Glorieuze verliezers. Van deze boeken werden ruim 1,5 miljoen verkocht, waardoor Cohen een comfortabel leven kon leiden.

In 1967 vestigde hij zich in de Verenigde Staten en ging hij songs schrijven voor anderen. Toen zangeres Judy Collins groot succes had met zijn liedje Suzanne besloot Cohen zelf zijn liedjes te spelen. In 1967 verscheen zijn eerste album.

In zijn songteksten verwijst hij naar zijn verloren liefdes, de Bijbel en de oorlog. Zo was zijn Who by Fire gebaseerd op een gebed dat de joden op Grote Verzoendag zeggen. Begin jaren tachtig werden zijn platen maar matig ontvangen. Maar in 1988 was hij met I'm Your Man weer helemaal terug. Het album, met songs als First We Take Manhattan en Ain't No Cure For Love, bereikte in veel landen de nummer 1 van de hitlijsten.

Vijf sterren

Het laatste album van Leonard Cohen, You Want It Darker, kreeg vorige maand nog vijf sterren in de Volkskrant.

Opgelicht door zijn manager

In de jaren negentig trok Cohen zich terug in een boeddhistisch klooster op een berg in Californië. Gedurende vijf jaar besteedde hij veel tijd aan mediteren. In 1999 kwam Cohen van de berg naar beneden met honderden nieuwe gedichten en songs.

Eenmaal terug in de bewoonde wereld merkte hij dat de mensheid er intussen niet beter op was geworden. Hij ontdekte dat hij was opgelicht door zijn manager, die hem 5 miljoen dollar lichter had gemaakt. Op zijn oude dag zat de oude bard nagenoeg op zwart zaad en was hij genoodzaakt weer cd's op te nemen en te gaan toeren.

Cohen woonde de laatste jaren in Los Angeles en kampte al een tijd met zijn gezondheid. Hij trad in 2013 nog in Nederland op.

Het laatste optreden van Cohen in Nederland

Als dinsdagavond om precies acht uur Leonard Cohen het podium op komt rennen, voel je dat er iets groots gaat plaatsvinden. Het is nog licht in het Olympisch Stadion, er staat een kil briesje, de doeken die de mooie podiumverlichting moeten reflecteren, trillen wat. Lees hier de recensie van het optreden van Cohen in 2012.

Meer over