AlbumrecensieGil Scott-Heron - We’re New Again – A Reimagining By Makaya McCraven

Zanger en dichter Gil Scott-Heron krijgt postuum een nieuw leven ★★★★☆

Gijsbert Kamer
null Beeld

In 2010 verscheen I’m New Here, het laatste album van componist, dichter en zanger Gil Scott-Heron (1949-2011). Jazzdrummer Makaya McCraven heeft dat album nu samen met collega’s uit de jonge, bruisende jazzscene van Chicago bewerkt tot iets nieuws.

Op We’re New Again – A Reimagining By Makaya McCraven is Scott-Herons bronstige, donkere stem gesampeld en is de kale elektronica vervangen door een levendige jazzritmiek. Die wordt aangevuld met harp, gitaar, trompet en piano, door onder anderen Jeff Parker, Ben Lamar Gay en Junius Paul. McCraven maakte op zijn eigen platen al gebruik van samples, maar hier trekt hij complete nummers uit elkaar en monteert die tot iets nieuws. Het resultaat is prachtig. Een ode aan Gil Scott-Herons unieke zang- en dichtkunst, die ook valt te beluisteren als jazz-interpretatie van diens werk.

Fraai hoe I’ll Take Care of You en Me and the Devil, twee bluescovers op Scott-Herons originele album, een nieuw leven krijgen in een broeierige, dampende jazz-setting. Mooi en liefdevol zijn ook de korte, maar rake improvisaties waarin de musici Scott-Herons muziek een nieuwe dimensie geven.

Gil Scott-Heron

We’re New Again – A Reimagining By Makaya McCraven

Jazz

★★★★☆

XL Recordings/Beggars

Meer over