Album

Yola’s machtige soulstem wordt wel erg orkestraal ingepakt ★★★☆☆

Pop album 2 Yola Beeld RV
Pop album 2 YolaBeeld RV

Het was mooi om te zien hoe de Britse zangeres Yola twee jaar geleden met de juiste Amerikaanse mensen om haar heen dat plekje in de schijnwerpers kreeg dat ze op grond van haar machtige stem verdiende.

Black Keys-gitarist en producer Dan Auerbach had zich voor het album Walk Through Fire (2019) over haar ontfermd, wat een mooie combinatie van country en soul opleverde.

Auerbach zat ook bij Yola’s nieuwe album Stand for Myself achter de knoppen en dat leidt in Barely Alive meteen al tot een lekker zompig orgeltje onder Yola's soulvolle stem. Een stem die ze een groter bereik geeft dan op haar vorige plaat, terwijl Auerbach het geluid nog verbreedt met vleugjes disco en funk. Die brede sound werkt niet overal: hoe orkestraler het geluid, hoe vlakker de compositie, lijkt het wel. Net als Aretha Franklin in de jaren rachtig laat Yola zich in Whatever You Want onderdompelen in onnodig dik aangezette arrangementen. De snelle nummers liggen haar ook wat minder. We horen haar toch het liefst in een klassieke country-soulsetting zoals in het fraaie Now You’re Here.

Yola

Stand for Myself

Pop

★★★☆☆

Easy Eye Sound/Universal

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over