Postuum

Yoka Berretty zocht de grenzen op

Ze zal herinnerd worden als een van de stemmen van het satirische tv-programma Zo is het toevallig ook nog eens een keer. Maar de carrière van Yoka Berretty was aanmerkelijk gevarieerder.

Hein Janssen
Yoka Berretty in 1968. Beeld
Yoka Berretty in 1968.Beeld

'Ik word niet meer door andere zuilen voor televisieprogramma's gevraagd. Het is natuurlijk ook wel moeilijk een grote mond te hebben in een sterk kritisch programma en daarnaast allerlei min of mee onbenullige schnabbels af te werken'.

Dixit actrice, cabaretière en artieste Yoka Berretty, de vrouw die in Nederland wereldberoemd werd door haar medewerking aan het satirische VARA-televisieprogramma Zo is het toevallig ook nog eens een keer, dat begin jaren zestig nogal wat stof deed opwaaien in Hollandse huiskamers. De Nederlandse samenleving, dus ook de televisie, was in die jaren verzuild. Yoka was VARA, en dus links en rood, want in elke aflevering van Zo is het toevallig ook nog eens een keer zong ze een maatschappijkritisch lied, waardoor ze vaak als rebelse meid werd gezien.

Speelfilms

Het legendarische tv-programma zou voor altijd aan haar naam verbonden blijven, hoe gevarieerd haar carrière daarvoor en daarna ook was en is geweest.

Zondag is Yoka Berretty (1928, geboren als Joke Meyeringh) op 87-jarige leeftijd overleden, na complicaties opgelopen na een val van de trap. Berretty had een veelzijdige opleiding en loopbaan. Ze studeerde dans, mime en theater, speelde in de jaren vijftig al in enkele Italiaanse speelfilms, deed veel televisie en was ook te zien in een aantal cabaret- en liedjesprogramma's.

Door dat multi-inzetbare van haar was ze ook ongrijpbaar. En ze liet zich gelden. Overal waar ze was, bleek er ook echt iemand te zijn: opvallende verschijning, mooi, ravissant soms, en altijd met een mening in de aanslag. In artiestensociëteit De Kring en in de bar van het American Hotel in Amsterdam was ze een graag geziene en welkome gaste.

Met Willem Nijholt en Rinus Ferdinandusse bij 'Voor een briefkaart op de eerste rang' Beeld ANP
Met Willem Nijholt en Rinus Ferdinandusse bij 'Voor een briefkaart op de eerste rang'Beeld ANP

Grenzen

Berretty zocht het avontuur en de grenzen op. Figuurlijk, als satirisch boegbeeld van de VARA, en letterlijk, want ze woonde ook een tijdje in New York, waar ze onder meer acteerlessen volgde.

Haar Nederlandse filmdebuut was in 1960, in Makkers, staakt uw wild geraas van Fons Rademakers. Ze maakte enige tijd deel uit van Toneelgroep Ensemble van Kees van Iersel en was ook te zien als Blonde Greet in De Jantjes.

Wat haar carrière betreft was ze voor het laatst te zien in 1994, toen ze een rol van bejaarde dame speelde in de tv-film Eva van Theo van Gogh. Daarna leidde ze een teruggetrokken, maar geenszins saai leven.

Aan tafel bij het Theater van het Sentiment, samen met Appie Baantjer en Karin de Groot Beeld ANP
Aan tafel bij het Theater van het Sentiment, samen met Appie Baantjer en Karin de GrootBeeld ANP
Meer over