ConcertrecensieUnboxing Ballet

Wubkje Kuindersma, onthoud die naam. Ze maakte de krachtigste première van het sprankelende Unboxing Ballet (vier sterren)

Annette Embrechts
null Beeld Hans Gerritsen
Beeld Hans Gerritsen

Wubkje Kuindersma, onthoud die naam. Deze Nederlandse choreograaf, geboren in Kameroen en opgeleid in Rotterdam, had al in heel Europa gedanst voordat ze in 2009 begon met eigen creaties (dans en film). Met steun van onder meer Korzo en prijzen (zoals de BNG Bank Dansprijs 2016) brak ze door. Haar mannenduet Two and Only (2017) voor Het Nationale Ballet maakte internationaal furore. Nu, in het nieuwe tourneeprogramma van de Junior Company (de springplank voor Het Nationale Ballet, met een opvallend sterke Dingkai Bai uit China), laat ze zien hoe fantastisch ze met tien dansers uit de voeten kan. Haar Mesmer (van ‘mesmerizing’ oftewel ‘betoverend’) is de krachtigste première van het sprankelende Unboxing Ballet, dat uit twee nieuwe, één hernieuwde en drie hernemingen bestaat.

Mesmer van Wubkje Kuindersma door de Junior Company van Het Nationale Ballet Beeld Hans Gerritsen
Mesmer van Wubkje Kuindersma door de Junior Company van Het Nationale BalletBeeld Hans Gerritsen

Kuindersma kiest een duidelijk uitgangspunt: dansers die stralen omdat ze, als sterren, licht weerkaatsen. Als een school zilvervissen, zo schieten tien jonge dansers in glanzend lycra het podium op. Telkens maken zich kleine groepjes los, een duo, trio of kwintet, door met geheven armen, hoog gestrekte benen (arabesken) of loodrechte polsen naar voren te snellen, en watervlug maar trefzeker contact te zoeken. Daarna lossen ze weer op in even strakke als swingende formaties. Het muzikale Mesmer ademt een vleug Van Manen, door de heldere focus op houding en blikrichting, maar is eigen genoeg. Vooral de originele variaties in armgebaren verschaffen Mesmer een fijne twist.

Choreograaf Daniela Cardim verliest zich tijdens What Got You Here nog in te veel tuttige, mimische gebaartjes (zoals vingerknippen en denkposes) voor haar zes dansers in tennistenue. Maar Withdrawn van Milena Sidrova is weer een grappig commentaar op het vele schermstaren van deze tijd: dertien dansers lopen in allerlei houdingen hun oplichtende handen achterna. Wel kan deze choreografie nog een verrassend slot gebruiken.

null Beeld Hans Gerritsen
Beeld Hans Gerritsen
null Beeld Hans Gerritsen
Beeld Hans Gerritsen
null Beeld Hans Gerritsen
Beeld Hans Gerritsen

Unboxing Ballet door de Junior Company van Het Nationale Ballet.

25/1, De Meervaart, Amsterdam.

Tournee t/m 21/4.

4 sterren

Meer over