WorldCom troeft BT af met superbod op MCI

Het onbekende maar snelgegroeide telecommunicatiebedrijf WorldCom heeft woensdag met een vijandig bod van 29,4 miljard dollar, bijna 60 miljard gulden, zich in de strijd om het telefoonbedrijf MCI gemengd....

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

WorldCom in Jackson, Mississippi, streeft er op ongekend aggressieve wijze naar een van de grote leveranciers van Internet- en telefoondiensten te worden. Met het vijandige bod steekt WorldCom de loef af van British Telecom. Het Britse telefoonbedrijf en het in Washington gevestigde MCI - na AT & T nummer twee in de VS - zijn al geruime tijd in onderhandeling over een fusie.

Er was al een principe-akkoord gesloten en de aandeelhoudersvergaderingen hadden de fusie al goedgekeurd. Maar afgelopen zomer onstonden er problemen, nadat BT een oorspronkelijk bod op MCI met 20 procent had verlaagd omdat MCI onverwachte verliezen had geleden op de lokale telefoonmarkten.

De Britten dachten alle tijd te hebben en hadden nooit gerekend op concurrentie van WorldCom, dat nu nog op de vierde plaats staat van de Amerikaanse ranglijst van telecommunicatiebedrijven.

Op Wall Street zorgde het nieuws voor grote commotie. De koers van WorldCom daalde met ruim één dollar tot 34 5/16 dollar. De koers van MCI riep met ruim vijf dollar op tot 35 1/4 dollar.

Op Wall Street wordt verwacht dat British Telecom gedwongen zal worden het bod op MCI te verhogen wil de Britse onderneming in de markt blijven. Maar na de verlaging van het bod in augustus zou een door WorldCom afgedwongen verhoging de onderhandelaars van BT behoorlijk in hun hemd zetten.

WorldCom biedt 41.50 dollar voor ieder aandeel MCI, terwijl British Telecom 31,14 dollar heeft geboden. BT taxeert de waarde van MCI op 24 miljard dollar. BT moet dus diep door de kniëen willen de aandeelhouders van MCI nog op andere gedachten gebracht worden. Een complicerende factor is dat BT al 20 procent van MCI bezit en tegen de verkoop van de aandelen aan WorldCom kan stemmen.

Volgens Wall Street-analisten zullen de aandeelhouders BT met het bod van WorldCom instemmen, omdat zij toch al niet te spreken waren over de overname van MCI. BT zou zich nu zonder veel gezichtsverlies in de richting van de uitgang kunnen begeven.

MCI en BT hielden zich woensdag stil, maar president-directeur Bernard Ebbers van WorldCom zei dat zijn bedrijf en MCI veel beter bij elkaar passen en gezamenlijk in staat zullen zijn grote kostenbesparingen door te voeren. Hij suggereerde dat de Britten daartoe niet in staat zouden zijn, omdat zij niet in de VS wonen. Als de fusie doorgaat wordt WorldCom/MCI de een na grootste telefoonmaatschappij in de VS.

AT & T blijft nummer één. WorldCom dat gespecialiseerd is in telefoon- en Internetdiensten voor het bedrijfsleven, heeft eerder deze maand de online-dienst CompuServe overgenomen samen met America Online. In die deal heeft WorldCom zich ontfermd over de 1200 grote ondernemingen, die van de online-diensten, waaronder Internet, van CompuServe gebruik maakten. Eerder al nam WorldCom MFS Communications over en vestigde zich als Internet-verschaffer voor bedrijven.

Na de aanvaarding van de Telecommunicatiewet in 1996 en de spectaculaire groei van Internet, het wereldwijde netwerk van computernetwerken, voorspelden analisten dat fusies niet zouden uitblijven. De Telecommunicatiewet breekt voor deel de grenzen tussen interlokale en lokale markten af en biedt bedrijven als WorldCom de mogelijkheid op alle markten te opereren en een scala van diensten aan te bieden. Ondernemingen gebruiken in toenemende mate Internet voor contact met klanten, het versturen van grote hoeveel informatie zoals prospectussen.

Meer over