AlbumrecensieWorking Men’s Club

Working Men’s Club heeft zichzelf geteleporteerd naar de donkere jaren tachtig ★★★★☆

null Beeld

Wie onbevangen het debuutalbum van het Britse Working Men’s Club opzet, zal de muziek ergens aan het eind van de jaren tachtig plaatsen. Je hoort synthpop vermengd met acid house en technobliepjes. Het klinkt als vroege Depeche Mode, Human League en New Order in een dance-modus.

Maar Working Men’s Club is helemaal van nu, voorman Syd Minsky-Sargeant is pas 18 jaar en veel te jong om ook maar iets te hebben meegekregen van de jaren dat synthpop, rock en dance elkaars wegen voor het eerst kruisten.

Als de eerste verwarring is weggeëbd, hoor je hoe goed de band zichzelf in een teletijdmachine heeft getransporteerd naar de Thatcher-jaren. Ook de sterke melodielijnen vallen op. De liedjes op Working Men’s Club verschenen deels al eerder en worden een beetje schreeuwzingend voorgedragen, grofgebekt over een machinale beat. Het is echt alsof je naar de donkere doemjaren tachtig wordt teruggeworpen. IJzige gitaren, gierende synths die net niet ontsporen en in bijvoorbeeld Teeth een strakke pre-technobeat alsof ergens een demo van het Belgische Front 242 is opgedoken en afgestoft.

Je zou er nostalgisch van worden, maar na negen betrekkelijk korte stuiterende liedjes wordt het tempo teruggeschroefd en neemt de band uit Yorkshire de tijd en de ruimte voor een breed uitwaaiend, galmend slotakkoord van 12 minuten. Wanneer het tempo versnelt en de gitaren gaan duelleren met de dystopische elektronische beats, ben je toch even helemaal in het hier en nu. Door duisternis omringd.

Working Men’s Club

Working Men’s Club

Pop

★★★★☆

Heavenly/PIAS

Meer over