Woordenloos toneel nu ook zonder gebaren

Stad, of het magazijn heet de werkplaatsproductie van Nienke Rooijakkers die van 1 tot en met 12 juli in het Amsterdamse Amphitheater zou worden gepresenteerd....

Het publiek zal het echter ook zonder gebaren moeten stellen. De tien voorstellingen zijn afgelast, zo meldt het antwoordapparaat van het Amphitheater. Om 'artistieke redenen' zeggen coproducenten Theater Bellevue en Theater De Balie.

Het statement is eenduidig, al haasten de theaters zich te verklaren alleen verantwoordelijk te zijn voor respectievelijk de publiciteit en de productie van het afgelaste stuk. 'De Balie zit er bovenop', laat een woordvoerder van Bellevue weten. Volgens De Balie, wegens een verbouwing tijdelijk zetelend in het Amphitheater, valt dat wel mee: 'Je hoort er automatisch bij, dus steun je zo'n productie'.

Hoe dan ook vinden de theaters het geen ramp. Zoiets calculeer je in bij werkplaatsproducties. 'Daarin worden dingen uitgeprobeerd', legt Bellevue uit. 'Het was een hele grote klus', vult De Balie aan. En daarbij: 'Gerardjan Rijnders gelast ook wel eens iets af.'

Er is kortom niets aan de hand. Een snelle hervatting dus? Dat is wat al te optimistisch. Van een gesprek met de maker, Nienke Rooijakkers, zal het voorlopig niet komen. Pas na de zomer zal de draad weer worden opgepakt, denkt de Balie. 'Soms is het prettig iets in de week te leggen. Er zaten beeldschone stukken in', zegt een programmeur.

Nienke Rooijakkers kan geen commentaar geven - ze heeft de stad verlaten.

Arne Leffring

Meer over