De week in boekenDe brief van Ronan Farrow

Woody Allens autobiografie wordt na protesten van Allens zoon Ronan Farrow toch niet uitgegeven

Hachette Book Group brengt de autobiografie van regisseur Woody Allen toch niet uit. De aankondiging wekte deze week de woede van diens zoon, Ronan Farrow, wiens Catch and Kill daar werd uitgegeven. Vervolgens protesteerden medewerkers van de uitgever tegen de publicatie. Na die ophef besloot Hachette vrijdag het boek toch niet uit te geven.

Ronan Farrow schreef een emotionele brief aan zijn uitgever. Beeld Getty Images
Ronan Farrow schreef een emotionele brief aan zijn uitgever.Beeld Getty Images

‘Het was een moeilijke beslissing’, zei een woordvoerder van Hachette Book Group, de uitgever van (tot vrijdag) vader en zoon, in een online verklaring. ‘We nemen onze relaties met onze auteurs zeer serieus, en schrappen niet zomaar boeken. Als uitgever willen we verschillende stemmen en conflicterende meningen laten horen.’

Maar, zo zei ze, na overleg tussen directie en medewerkers werd duidelijk dat ‘doorgaan met publiceren niet haalbaar zou zijn’ voor Hachette.

Journalist Farrow beschuldigde de uitgever van zijn met een Pulitzer Prize bekroonde bestseller Catch and Kill, deze week van verraad, omdat het bedrijf volgende maand óók de autobiografie zou uitbrengen van filmregisseur Woody Allen.

Farrow, zoon van Woody Allen en actrice Mia Farrow, steunt zijn zus Dylan, die Allen er al jaren van beschuldigt haar als kind seksueel te hebben misbruikt – hetgeen Allen ontkent. In Catch and Kill, over Farrows ontmaskering van Harvey Weinstein als misdadig roofdier, speelt op de achtergrond die familietragedie. Die liet hem van jongs af aan al zien, stelde Farrow eens, ‘hoe machtige mannen in Amerika hun macht kunnen misbruiken’ én de media kunnen bespelen.

En dus schreef Farrow (die het nieuws uit persberichten moest vernemen) een emotionele brief aan zijn uitgever, die uitlekte naar The New York Times. ‘Terwijl jij en ik aan Catch and Kill werkten – een boek dat deels gaat over de schade die Woody Allen mijn familie heeft berokkend – was je van plan stiekem een boek te publiceren van de persoon die dat seksueel misbruik pleegde.’ Farrow kondigde aan met de uitgever te breken.

Een gesprek met Ronan Farrow

Wat zijn zus Dylan is overkomen liet hem zien hoe belangrijk het onderwerp was. En dus zette Ronan Farrow alles op alles om Weinstein ten val te brengen. De Volkskrant sprak hem over Catch and Kill in New York.

Geen boek als vele andere

Allens autobiografie Apropos of Nothing zou op 7 april uitkomen bij Grand Central. Farrows boek verscheen bij Little, Brown and Company. Beide uitgeverijen zijn onderdeel van Hachette. ‘Het is een basisregel in de uitgeefwereld dat verschillende afdelingen elkaar redactioneel niet hinderen’, verdedigde directeur Michael Pietsch zijn besluit eerder deze week nogal zakelijk, erop wijzend dat Hachette ‘duizenden boeken per jaar’ uitgeeft.

Maar Allens autobiografie is natuurlijk geen boek als vele andere. Allen is uiteindelijk niet vervolgd voor misbruik, maar de rechter ontzegde hem destijds wel de ouderlijke macht over Dylan, hij mocht haar alleen nog onder toezicht zien. Allen heeft altijd beweerd dat Mia Farrow hun adoptiedochter het misbruik heeft aangepraat, uit wraak, toen ze ontdekte dat Allen een relatie had met haar andere adoptiedochter Soon-Yi – met wie hij later trouwde.

Toen Dylan Farrow het misbruik opnieuw oprakelde, een paar jaar voordat de MeToo-beweging een vlucht nam, kwam Allens carrière in een ander daglicht te staan. In Europa blijft de regisseur een graag geziene gast, in Amerika werd hij persona non grata. Amazon Studio’s verbrak zijn filmcontract. De autobiografie van Allen werd door minstens vier grote uitgeverijen afgewezen.

Ronan Farrow beweerde deze week dat de uitgever het verhaal van Allen niet heeft laten factchecken, noch zijn dochter om een weerwoord heeft gevraagd. ‘Het is opnieuw een voorbeeld’, reageerde Dylan Farrow, ‘van het enorme voorrecht dat je krijgt wanneer je over macht, geld en bekendheid beschikt.’

Maar de macht van de Farrows blijkt nu dus groter dan die van hun vader.

Meer over