Wonderlijke fototentoonstelling over Rotterdamse haven

De dynamiek van de Rotterdamse haven is gevangen in een nieuwe tentoonstelling van het Nederlands Fotomuseum. De expositie Port Images, die vanaf zaterdag in het museum in Rotterdam te bekijken is, toont een soms surrealistisch beeld van honderd jaar haven....

ANP

Volgens een museumwoordvoerder is ook goed te zien hoe de fotografie zich door de jaren heen heeft ontwikkeld.

De expositie is gemaakt in opdracht van het Rotterdamse Havenbedrijf, dat dit jaar zijn 75-jarig bestaan viert. Er is uniek materiaal te zien van zeventig Nederlandse fotografen en cineasten. Zij maakten de beelden ooit voor hun werk of als hobby. Bekende havenfotografen die werk tonen zijn onder anderen Eva Besnyo, Arie Kievit en Freek van Arkel.

De mensen in de haven spelen een belangrijke rol. Opvallend is hoe nietig zij lijken naast de soms enorme schepen en kranen. Op sommige foto's worden beroepen uitgeoefend die inmiddels vrijwel zijn uitgestorven. Een voorbeeld daarvan is het vak van kuiper. Dat was iemand die vaten en tonnen maakte.

De oudste foto van de expositie stamt uit 1866. Daarop is de toen net gegraven Nieuwe Waterweg te zien. Een andere blikvanger is een 4,5 meter brede overzichtsfoto van fotograaf Hans Wilschut. Uit deze foto, waarop een zee aan lichtjes te zien is, blijkt uit hoeveel verschillende bedrijven de wereldhaven eigenlijk bestaat.

Rotterdam heeft al een haven sinds circa 1300. Het Havenbedrijf werd 75 jaar geleden gevormd, omdat de gemeente een centraal bestuur voor alle havenactiviteiten wilde.

De expositie in gebouw Las Palmas is nog tot en met 28 oktober te zien.

Meer over