Wonderland van Introdans: blijmoedig en oogstrelend

Wonderland van Introdans is een even blijmoedig als oogstrelend programma. De rustpunten komen van het betoverende werk van choreograaf Alwin Nikolaïs.

Annette Embrechts
null Beeld Hans Gerritsen
Beeld Hans Gerritsen

Dans heeft ruimte nodig, maar soms doet juist de beperking van die ruimte wonderen. Zoals in de fraaie openings-choreografie What Good Would The Moon Be van het gezinsprogramma Wonderland van Introdans. Twaalf dansers zijn veroordeeld tot een kast, een kamer, een doos of tot elkaar, in een muur van aan elkaar genaaide jassen. Daarbinnen wisselen ze snel en precies van positie. Soms belanden ze horizontaal op ooghoogte of balanceren ze met bolhoeden, soms schuifelen ze gehurkt van het kastje naar de muur. Een tikkende klok legt een sinistere lading onder de slapstick van dit geheimzinnige en toch huiselijke tafereel.

Aanwinst

Dit groepsstuk van het Israëlische choreografenduo Inbal Pinto en Avshalom Pollak is een aanwinst voor Introdans, dat met Wonderland een even blijmoedig als oogstrelend programma aflevert. Soms is er een welkom duister ondertoontje of een vette grap (zoals onbeschaamde lichaamsgeluidjes).

Swingle Sisters van Alexander Ekman mag met recht een uitsmijter worden genoemd: aan dit ludieke trio komen zelfs melk en eieren te pas. De uitvergrote rock-'n-roll op Cubaanse songs brengt swing in Malasangre van Cayetano Soto. Vier jongens in plooirokken en drie meiden met liessokken schudden met hun kontjes en slaan af en toe een kruis om alle opwinding te bezweren. De rustpunten in Wonderland komen van het kunstzinnig gespiegelde werk van Alwin Nikolaïs. Zijn Pond oogt te zeer als de traag dansende waterlelies uit de Efteling, maar zijn Crucible, met wonderlijke vormen van secuur gespiegelde ledematen, is een van de betoverendste choreografieën uit het repertoire van Introdans.

Wonderland.
Gezinsvoorstelling door Introdans, 6/3, Stadstheater Arnhem.
Tournee t/m 19/6.

Meer over