Recensiede Ark van Niek

Wonderbaarlijke afspiegeling van de mensheid in de Ark van Niek ★★★★☆

En Het Houten Huis en Holland Opera weten ook nog fraai een diepere laag in hun verbeeldingsrijke voorstelling te stoppen.

null Beeld Het Houten Huis
Beeld Het Houten Huis

Een giraf met damestas, een walrus in maatpak, een ei op pootjes, een prinses in baljurk, een meisje met zienersogen, een computernerd met toetsenbord, allemaal vechten ze voor een plek in het supersonische ruimteschip dat hun een vlucht belooft naar een nieuwe planeet. En er blijven maar wonderlijke figuren bijkomen. Ongelooflijk hoe Het Houten Huis en Holland Opera met veertien performers suggereren dat een heuse afspiegeling van de mensheid plaatsneemt in een moderne Ark van Noach, of beter: de Ark van Niek, want tenor Niek Idelenburg is de strenge kapitein). Achter de schermen moet het een gekkenhuis zijn door alle verkleedpartijen. Vóór op het podium, tussen de binnenwanden van een ruimtevaartuig, heerst een verwachtingsvolle bedrijvigheid, op weg naar (schijn)veiligheid. De uitverkorenen willen alle ellende op aarde achter zich laten; hongersnood en epidemieën als gevolg van een catastrofale klimaatcrisis. Maar stiekem nestelt zich toch het kwaad aan boord, in de vorm van schimmige zwarte figuren. Sombere gevoelens als jaloezie, verdriet en ongerustheid dragen mensen nu eenmaal altijd bij zich.

Dat is de diepere laag, die fraai en voor ieders uitleg vatbaar verstopt zit in het beeldenrijke Ruimtevlucht (8+). Deze bijna woordeloze jeugddansopera vol fraaie samenzang, biedt voor jong en oud een rijkdom aan associaties, van het eitje dat als ‘plan-eitje’ wordt gedropt in de kosmos, tot Jezus die bij aankomst nog even wil laten zien over ‘water’ te kunnen lopen.

Kloppend hart van Ruimtevlucht is multi-instrumentalist Martin Franke, die het schip bestuurt vanuit zijn cockpit vol muzikaal instrumentarium: hij roept een compleet universum op, van bromvlieg tot maanlanding.

Ruimtevlucht (8+)

Jeugddans/-opera

★★★★☆

Door Het Houten Huis en Holland Opera.

3/12, Verkadefabriek, Den Bosch. 21 t/m 29/12, Veerensmederij, Amersfoort; tournee t/m 26/1.

null Beeld Moon Saris
Beeld Moon Saris
Meer over