(without noticing)

Dankzij Gustafssons gebruik van fender rhodes, elektronica en orgel komt de luisteraar terecht in een vervreemdende klankwereld

Tim Sprangers

Fire! is het boeiende project van de Zweedse Mats Gustafsson, misschien wel de wildste rietblazer in de jazzmuziek van nu. De band ontstond in 2009 en vele overtuigende concerten volgden, soms uitgebreid tot een dertig man tellend orkest.

Anders dan de naam en muzikanten doen vermoeden, brengt het trio Fire! geen concessieloze freejazz waarvoor je dekking moet zoeken. Zeker, Gustafsson laat zijn saxofoon een enkele keer bulderen als een olifant, maar de basis is toch de koel spelende ritmesectie. De repeterende grooves klinken donker en rauw, maar escaleren nooit. Wat vooral bijblijft is de gelaagdheid in het totaalgeluid, waarbij de muzikanten elkaar met effecten en extended techniques opzoeken, uitdagen en aanvullen. Dit gebeurt in een relatieve rust, wat bezwerend werkt voor de luisteraar. Dankzij Gustafssons gebruik van fender rhodes, elektronica en orgel komt de luisteraar bovendien terecht in een vervreemdende klankwereld.

Fire! speelt 22 september in Tilburg tijdens het Incubate Festival.

Meer over