Wit-Rusland laat na zware druk Russische televisiejournalist vrij

Onder zware druk van Rusland hebben de Wit-Russische autoriteiten gisteren Pavel Sjeremet, een journalist van de Russische ORT-televisie, vrijgelaten. De kwestie-Sjeremet vormde de inzet van een hoogoplopende ruzie tussen Moskou en Minsk....

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

President Jeltsin weigerde vorige week zelfs zijn Wit-Russische ambtgenoot Loekasjenko het land binnen te laten voor een gepland bezoek aan twee Russische provinciesteden. Volgens Jeltsin had Loekasjenko zich niet aan de afspraak gehouden dat de journalist op vrije voeten zou komen.

Sjeremet werd eind juli samen met twee Russische ORT-collega's opgepakt wegens illegale grensoverschrijding. Aanleiding was een programma over grenssmokkel, waarin Sjeremet demonstreerde hoe makkelijk het was om illegaal de grens tussen Wit-Rusland en Litouwen over te steken. Volgens de Russische media was het geval echter niet meer dan een welkome aanleiding voor de Wit-Russische autoriteiten af te rekenen met de ORT-correspondent aan wiens kritische berichtgeving zij zich al geruime tijd ergerden.

Sjeremet bedankte de Russische leiders voor hun campagne om hem vrij te krijgen. 'Slechts dankzij hun resolute optreden ben ik vrijgelaten', zei hij.

Een medewerker van Jeltsin zei dat de vrijalting van de ORT-journalist een positief effect zal hebben op de betrekkingen tussen Moskou en Minsk. Rusland en Wit-Rusland hebben dit voorjaar een unie gesloten, maar de samenwerking staat, onder meer door de kwestie-Sjeremet, op een laag pitje.

Het is echter nog onduidelijk of de zaak nu van de baan is; volgens de Wit-Russische autoriteiten is Sjeremet vrijgelaten uit voorarrest, omdat het onderzoek tegen hem is afgerond. Dat hij is vrijgelaten, betekent echter nog niet dat het proces tegen hem niet doorgaat.

Voor zijn vrijlating heeft Sjeremet een verklaring moeten ondertekenen dat hij zich beschikbaar houdt voor de Wit-Russische justitie. Als Sjeremet voor de rechter moet komen, zal dat ongetwijfeld opnieuw tot felle protesten vanuit Moskou leiden.

De Hongaars-Amerikaanse miljardair George Soros beschuldigde Loekasjenko ervan dat hij een dictatuur gevestigd heeft in zijn land door een illegaal referendum. Soros doelde op de volksstemming die Loekasjenko eind vorig jaar organiseerde over uitbreiding van zijn bevoegdheden.

Soros voelt zich beledigd door het besluit van de Wit-Russische regering de afdeling van zijn Soros Stichting het land uit te zetten. De Soros Stichting houdt zich vooral bezig met het financieren van wetenschappelijke projecten. Maar Loekasjenko moet niets van Soros' projecten hebben. De president, die steeds dichter bij de communisten is komen te staan, stoorde zich vooral aan Soros' steun voor de oppositionele pers.

Meer over