In de modeWit

Wit blijft de stijlvolste zomerkleur

Vanaf links: Loewe, Ann Demeulemeester, Alexander McQueen, Prada,Vivienne Westwood Beeld Imaxtree
Vanaf links: Loewe, Ann Demeulemeester, Alexander McQueen, Prada,Vivienne WestwoodBeeld Imaxtree

Als zwart het nieuwe zwart is, dan is wit het nieuwe wit: altijd goed en fris, mits gedoseerd.

Wat gaan we dragen als het aan de ontwerpers ligt?

De allermooiste zomerkleur bij een bruine huid, een zwarte huid of een sproetige huid, en zo simpel en lief dat-ie bijna niet ordinair te sláán is: wit. Een kleur die onschuld insinueert, en een nieuw begin, want carte blanche. In de collecties voor komende zomer kwam wit zowel geraffineerd als gerafeld voorbij. Bij Prada leken de jurken wel gemaakt van kaasdoek, het bleek geruwde zijde. Bij Loewe mixte ontwerper Jonathan Anderson witte Japanse zijde en katoen met macramétechnieken, klos- en chantillykant. Voor Alexander McQueen zette Sarah Burton witte pakken af met delicaat kant. Minder deftig maar zeker ook geschikt voor op kantoor is de losse bloes-met-broek van Andreas Kronthaler voor Vivienne Westwood. Ook een lekker thuiswerkpak trouwens.

Hoe gaan wij het dragen?

Casual en luchtig, zonder dat het te nachtponnerig of huisschilderesk wordt. Bijkomend voordeel: sommige van deze catwalklooks zijn stiekem ook prima geschikt voor wie in het wit wil trouwen maar gruwt van textiele schuimtaarten en zeemeerminnenkitsch, en ook na het jawoord nog plezier wil hebben van haar aankoop. Net als een geheel zwarte look vaart een geheel witte outfit wel bij verschillende texturen en schakeringen: glimmend en ruw bijvoorbeeld, of doorkijkstukjes gemengd met opake delen. Ook spierwit met ivoor is, je zou het misschien niet zeggen, superchic en actueel. Wel wegblijven van rode wijn, bloemen met knoeistampers, kliederende kinderen of verharende huisdieren.

Celine Dion in 2017.  Beeld Getty
Celine Dion in 2017.Beeld Getty

Valkuilen vermijden doe je zo

Je zou zeggen dat er met wit weinig mis kan gaan, maar er zijn vrouwen die het ook in een non-kleur té bont kunnen maken. Céline Dion heeft natuurlijk al een track record waar het riskant gebruik van witte kleding betreft – google vooral even naar de outfit waarin ze met Ne partez pas sans moi in 1988 het Eurovisie Songfestival won namens Zwitserland. Dat bleek slechts een opstapje, want met de hyperaanstellerige flaphoed/hoofddoek/zonnebril/cape-combinatie van Ralph & Russo liet ze in 2017 in Parijs zien dat het altijd een onsje méér kan.

Een bekend mens

Briljant bedacht door Basic Instinct-kostuumontwerper Ellen Mirojnick natuurlijk, om Sharon Stone als de van moord verdachte verleidster Catherine Tramell in maagdelijk witte coljurk met oversized blazer uit te dossen – een saluut aan Kim Novak in Hitchcocks Vertigo . In de beruchte verhoorscène wordt Stone bevraagd door de politie, en trakteert de rokende femme fatale Michael Douglas en zijn stupéfait kornuiten op een sliploos kruis. Verhoeven op z’n Verhoevenst natuurlijk, maar door het smetteloze wit blijft het stijlvol. En dát, lieve trendpaginalezers, is de verbluffende kracht van kleding.

Sharon Stone in Basic Instinct, 1992. Beeld TriStar Pictures
Sharon Stone in Basic Instinct, 1992.Beeld TriStar Pictures
Meer over