Album

Wisselvalligheid blijft een handelsmerk van Modest Mouse, maar de opveermomenten zijn talrijk ★★★☆☆

null Beeld

In 2004 brak Modest Mouse, tot dan toe een vrij onopvallende indierockband uit het Amerikaanse noordwesten, door naar een breed publiek met een album waarvan de titel een soort lijfspreuk was: Good News for People Who Love Bad News. Oftewel: het leven is een hopeloze bende, maar we maken er wat van. Dat is het motto van Isaac Brock, de creatieve spil, die met zijn ongrijpbare band van idee naar idee springt. Album zeven, The Golden Casket, is het eerste in zes jaar en het uitbundigste en veelkleurigste sinds Good News.

Wisselvalligheid blijft een Modest Mouse-handelsmerk; ook nu klinken sommige liedjes alsof Brock ze nog aan het schrijven was terwijl hij ze opnam. Maar de opveermomenten zijn talrijk, van het manisch stampende openingsnummer (‘Fuck your acid trip, I need to get home!’) en het grootse We Are Between tot de veelkleurige poptoverbal The Sun Hasn’t Left.

In de jaren na het vorige album kreeg Brock twee kinderen. Het leven is nog steeds een bende, maar het lacht hem wel toe. Dat is The Golden Casket: het leven is een doodskist, maar wel eentje van goud.

Modest Mouse

The Golden Casket

Pop

★★★☆☆

Epic/Sony

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over