Wisselvallige avond met de teddybeer van het Concertgebouw

Klein van stuk, geldt de pianist Menahem Pressler (81) al decennialang als een van de grootste teddyberen van het Amsterdamse Concertgebouw....

Als kamermuziekpedagoog van toppers als de violiste JanineJansen en het Storioni Pianotrio leverde Pressler een belangrijkebijdrage aan het spelniveau van Nederlandse musici. Maar zijneigen trio deed maandagavond met een wisselvallig concert haarreputatie geen recht. Uitvoeringen van Haydn en Schubert mistende scherpte en de finesse die het Beaux Arts Trio zelf totstandaard verhief. Het haalde niet het niveau van de schitterendeplaatopnames, waarmee hele generaties muziekliefhebbers zijnopgegroeid.

Rots in de branding Menahem Pressler leek muzikaal wel opdreef, maar in pianotechnisch opzicht ineens minderbedrijfszeker. Dat ging bij het late pianotrio in Es van Schubertten koste van de dramatische spanning. Jammer dat de violistDaniel Hope en de cellist Antonio Meneses, sinds 2002 van departij, geen tegenwicht boden. Misslagen daargelaten bleef hetspel van Pressler het meest ideeënrijk en opereerden zijnstrijkers al te braaf op de achtergrond. De karaktervolle aanpakvan hun legendarische voorgangers (de violist Isidore Cohen ende cellist Bernard Greenhouse) werd in Schubert node gemist. Inde toegift met het Adagio uit Beethovens pianotrio opus 11 kwamhet weer goed.

Een wereldpremière van de jonge Amerikaanse componisteAlexandra du Bois bood het hoogste niveau van samenspel. Haarpianotrio L'apothéose d'un rêve bleek een verhalend,warmbloedig en toegankelijk stuk, eerder aansluitend bij modernefilmmuziek dan bij de zoektochten van de naoorlogse avant-garde.Poëzie van de beeldhouwer Michelangelo vormt het uitgangspunt.Jiddische klaagzangen en passages die doen denken aan hetzigeunerensemble van Roby Lakatos, roepen vooral Oost-Europesesferen op.

Vanavond kunnen de leden van het Beaux Arts Trio revanchenemen. Hoe lang Pressler zijn spel nog op niveau zal houden,blijft de vraag. Als inspirerend pedagoog is hem hopelijk nog eenlang leven beschoren.

Meer over