Fantasie

Winter's Tale

Onnozele en weeïge wendingen in onzinnig fantasy-epos

Bor Beekman

'Paard, waar heb je me heen gebracht?' Acteur Colin Farrell zegt het, ergens in Winter's Tale. Maar paard (type wit, met vleugels) geeft geen antwoord. Het ís ook verwarrend. 1895 is het en Farrells personage Peter, een doodgoeie, Christusachtige inbreker met mal haar, dient zijn innerlijke magie ('elk mens herbergt een wonder') te activeren om een ziek meisje te redden. Maar, nu komt het, dat meisje leeft dus in 2014. En boevenbaas/demoon Pearly Soames, een obstinaat overacterende Russell Crowe, doet er alles aan om Peter dwars te zitten, ongeacht het jaartal. Gelukkig kunnen Peter en zijn paard altijd op elk door de scenarist gewenst moment opstijgen en wat cirkeltjes boven de stad zweven, een vondst die menigmaal wordt ingezet. Ook bijzonder: Will Smith als Lucifer, met oorbel en basstem, die in raadselen spreekt en daarbij ostentatief een peertje licht aan en uit knipt. Het moet ergens diepe betekenis hebben.

Debuterend regisseur Akiva Goldsman maakte naam als scenarist, van onder meer A Beautiful Mind en I Am Legend. Zijn bewerking van Mark Helprins magisch realistische bestseller is opgetuigd met parfumcommercial-esthetiek en mist elke maat. Dat hoeft niet funest te zijn binnen de fantasy. Waarom ook niet, denk je, als dat paard, dat toch al vliegt, ook even een ijslaag over een rivier niest, voor een Anton Pieckachtig wintertafereel. Soms is een overdosis kitsch beter dan gedoseerde wansmaak. En de aanhoudende verwarring op het gelaat van Farrell, die zichtbaar geen idee heeft wat hij met de rol aanmoet, is alleszins amusant.

Helaas grossiert Winter's Tale niet enkel in onnozele, maar ook in meer weeïge wendingen. Zo wordt de spirituele boodschap uitgesmeerd over de rug van een wel/niet ongeneeslijk ziek kankerpatiëntje.

Nu waarschuwde de vertelstem ook al, aan het begin: 'Alles staat met elkaar in verband.' Het paard bleef betekenisvol zwijgen.

undefined

Meer over