Winter & bieren

De vorig jaar door de BBC uitgezonden tv-serie Gary Rhodes' Cookery Year leverde de maker voor de verandering twee boeken op....

Het was de achtste tv-reeks met de populaire Rhodes, die ook het wedstrijdprogramma presenteert waarvan de winnaar van de finale de zo gewilde titel Master Chef of the Year in de wacht sleept. Eind oktober opende hij een nieuwe restaurant in Tower 42, met spectaculair uitzicht over Londen. Hij runde al twee restaurants (elk met een ster) en twee eenvoudiger eethuizen, en weet ook nog tijd vrij te maken voor gastoptredens, onder meer tijdens de elk jaar door de BBC georganiseerde, drukbezochte Good Food Show, en voor promotietours en signeersessies (dertien kookboeken dragen zijn naam, inclusief een pop-up uitgave waarin je door aan een lipje te trekken zijn coiffure aanpast).

En dan is er nog zoiets als het op het hoogste niveau bijhouden van vak vol turbulentie. Via Rhodes'website kun je te weten komen welke keukenapparatuur hij in gebruik heeft (zeg maar: indirect aanprijst). De zaken gaan vooralsnog voorspoedig.

In Herfst en winter paddestoelen, wild, room van bramen, boerenkool (maar dan met reebiefstuk en hartige vijgentaartjes), kwetsen en kweeperen, kabeljauw met een korstje van walnoten en pastinakensaus. Rodekoolsalade met duivenborst, fazant (gestoofd in bier met prei, aardappelen, gedroogde pruimen en spek).

De Objectieve Bierproevers EssenseRegio (OBER), aangesloten bij Zythos (nieuwe vereniging van bierliefhebbers in België) organiseert zaterdag en zondag 'het grootste winterbierfestival ter wereld'. Je kunt er ruim honderd speciale winterbieren proeven, voornamelijk van kleinere brouwerijen, waarvan zo'n tien van het vat. Het festival vindt plaats in het Parochiecentrum (zie www.ober.be).

Trouwe correspondent en bierliefhebber Han Hidalgo uit Breda, die geregeld zijn liefde voor jazz, eten en drinken tot uitdrukking brengt in eigen receptuur (een cocktail op basis van drie composities, waaronder Gin for Christmas van Lionel Hampton) reikt een toepasselijk recept aan: parelhoenboutjes met pruimen, gestoofd in winterbier (zie ook de site www.biercuisine.nl).

De pruimen in stukjes snijden en twee uur laten wellen in het bier.

Parelhoenbouten bestrooien met wat zout en peper, rondom aanbraden in olie en boter. Sjalotjes, in stukjes gesneden, kort mee laten kleuren. Vuur lager draaien, bouillon en tijm in de pan doen, de bouten ongeveer een uur laten stoven. Het laatste kwartier de pruimen en het bier toevoegen en de tijm verwijderen.

Meer over