THEATERRECENSIEOrson Welles’ War of the World

William Spaaij speelt de bezeten regisseur met geestdrift in Orson Welles’ War of the World★★★☆☆

Een musical kun je dit stuk met vier liedjes niet noemen, maar tegen het eind wordt het toch nog theatraal.

William Spaaij in ‘Orson Welles’ War of the World’. Beeld Annemieke van der Togt
William Spaaij in ‘Orson Welles’ War of the World’.Beeld Annemieke van der Togt

Hij ziet zichzelf als een geniale goochelaar, regisseur Orson Welles die bij zijn eigen Mercury Theatre iets bedenkt om het hele land versteld te doen staan. Dus bewerkt hij H.G. Wells klassieke roman The War of the Worlds, over de invasie van buitenaardse wezens, tot een levensecht hoorspel. Maar zó geraffineerd, dat het lijkt alsof het een journalistieke reportage is van een onafwendbare ramp.

Het verhaal is bekend: veel luisteraars dachten dat er echt sprake was van een invasie en raakten in paniek. De naam van Orson Welles was gevestigd. Na de roemruchte uitzending belde soepfabrikant Campbell – ze wilden zijn theatergroep gaan sponsoren. Weer later maakte Welles de film Citizen Kane.

Dit alles komt in hinkstapsprong voorbij in de biografische musical Orson Welles’ War of the World van Homemade Productions, een tekst en regie van Dick van den Heuvel. Nou ja, musical: er zitten welgeteld vier liedjes in die de gesproken tekst af en toe onderbreken. William Spaaij speelt Welles (afgewisseld met René van Kooten) en Gerrie van der Klei is Rita Hayworth, een van Welles echtgenotes, die hier optreedt als verteller.

In een fraai, functioneel decor (de studio van CBS met veel microfoons en radio’s) wordt een spel gespeeld met fictie en werkelijkheid, net als Welles dat destijds deed. Om hem draait deze voorstelling ook, om deze bezeten man die door Spaaij met geestdrift en een tikkeltje gruizig wordt gespeeld. The only thing to fear, is fear itself – met die uitspraak van Franklin Roosevelt vat Welles zijn thema samen.

Regisseur Van den Heuvel heeft tegen het eind een paar overdonderende geluidseffecten toegepast, waardoor War of the World toch iets meer theater wordt dan een documentair hoorspel.

Orson Welles’ War of the World

Muziektheater

★★★☆☆

Homemade Productions, tekst & regie Dick van den Heuvel.

20/9 Schouwburg Amstelveen; tournee t/m 20/12.

Meer over