De stijlpastoorUniform van coronasceptici

Willem Engel, de raspoetin van ridicuul rechts, houdt het vooral heel casual

Esquire-hoofdredacteur Arno Kantelberg kan tot nu toe niet echt een uniform herkennen onder de coronasceptici die in Den Haag protesteren.

Arno Kantelberg
Willem Engel. Beeld Hollandse Hoogte / Arie Kievit
Willem Engel.Beeld Hollandse Hoogte / Arie Kievit

Om de meute te mobiliseren helpt het als je als demagoog over een handelsmerk beschikt. Dat kan een kledingstuk zijn, zoals een baret of een steek, maar je kunt het ook zoeken in de beharing, bijvoorbeeld in een opvallende snor (Adolf) of in een curieuze comb over (Donald).

De man hierboven, Willem Engel, kunt u kennen als voorman van Viruswaarheid, een bonte verzameling covid-ontkenners die elkaar vinden onder de paraplu van de pseudowetenschap. Als handelsmerk hanteert de met een zalvende achternaam gezegende leider lange dreadlocks. Die manen zijn niet de vervilte natty dreads van de rastafari’s, en ja, je zou hier kunnen spreken van culturele toe-eigening, maar dreadlocks getuigen van het geloof in een nieuwe opstanding, namelijk in die van een alternatieve koning. Ik sluit niet uit dat Willem Engel zichzelf als zodanig ziet. En hé, het camoufleert voorlopig ook de kalende kruin.

Hoewel het aandeel driekwartbroeken in combinatie met bergschoenen (m/v) me iets groter leek dan gemiddeld, heb ik tot nu toe niet echt een uniform weten te herkennen onder de coronasceptici die in Den Haag protesteren. De garderobe van Engel zou ik ook eerder als non-descript recenseren: de raspoetin van ridicuul rechts houdt het vooral heel casual. Wat niet gezegd kan worden van zijn medestander Jeroen Pols, een jurist die ontregeling van de overheid als hobby heeft. Wellicht is het vanwege zijn juridische vorming dat hij zich verplicht voelt een overhemd en jasje aan te trekken. Hij vermijdt wel zorgvuldig de stropdas, vermoedelijk omdat dit accessoire te zeer als een attribuut van het establishment wordt beschouwd.

Jeroen Pols. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Jeroen Pols.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Op zijn witte overhemd draagt Pols geen parelmoeren, maar zwarte knopen. Die doen denken aan de dress studs die je draagt op een smokinghemd. Wat gek is, want hij draagt geen smoking. Maar ik vrees dat zowel de ontwerper als de drager van dit hemd in de veronderstelling verkeren dat een zwarte knoop een toefje chic verleent aan het totale tableau. Volgens mij zie ik ook nog een, waarschijnlijk vanuit dezelfde aanname aangebrachte zwarte belijning in de voering, al zou het ook een zwart T-shirt kunnen zijn (een faux pas die ik pseudowetenschappelijk heb samengevat in mijn Bosscheboltheorie). Zijn overhemdboord prefereert Pols hoog en wijd, wat botst met de iele revers met notch lapel van het jasje. Een brede revers met peak lapel had beter gepast. Nee, de tegenstrijdigheid zit hem bij deze heren niet alleen in het verhaal.

Meer over