Wikipedia zegt geliefde vrijheid-blijheid vaarwel

AMSTERDAM Even snel een onwaar maar o zo hilarisch weetje toevoegen aan iemands Wikipediapagina kan straks niet meer. De Wikimedia Foundation, de non-profitorganisatie achter de populaire internetencyclopedie, gaat een vorm van redactioneel toezicht instellen voor wijzigingen in artikelen over nog levende personen....

Ayolt de Groot

Aanpassingen zullen straks pas op Wikipedia zichtbaar zijn als ze door een ervaren ‘redacteur’ zijn goedgekeurd, schrijft The New York Times dinsdag.

De stap is strijdig met de vrijheid-blijheidfilosofie waarmee Wikipedia groot werd. Die houdt in dat elke gebruiker gerechtigd is artikelen toe te voegen en te wijzigen.

Maar de gigantische groei die de website in de acht jaar sinds zijn oprichting heeft doorgemaakt – vorige week werd het 3 miljoenste Engelstalige lemma toegevoegd –, brengt verantwoordelijkheid met zich mee, vindt de Wikimedia Foundation.

Wikipedia is voor velen de eerste – en vaak enige – geraadpleegde bron van informatie. De invloed van de website is daarmee groot. Eén foutieve aanpassing – bewust of onbewust – kan grote gevolgen hebben.

Grote fouten worden vaak snel door andere Wikipediagebruikers opgemerkt en aangepast. Maar ook als ze maar kort zichtbaar zijn, kunnen de consequenties aanzienlijk zijn.

Zo dook in maart in diverse postuums over de Franse componist Maurice Jarre een uitspraak op die hij in werkelijkheid nooit had gedaan. Journalisten van onder meer The Guardian en The Independent hadden zich gebaseerd op onjuist informatie in Wikipedia, die was toegevoegd door een 22-jarige Ierse student.

Het is nog niet bekend welke gebruikers straks de rechten krijgen om aanpassingen goed of af te keuren. Ook is nog niet bekend hoeveel ‘eindredacteuren’ nodig zijn.

In de Duitse versie van Wikipedia werd het strengere toezichtregime het afgelopen jaar al toegepast. Daar zijn momenteel 7.500 gebruikers belast met het autoriseren van nieuw toegevoegde informatie.

Ayolt de Groot

Meer over