Wikipedia op zwart, medewerkers protesteren

Sinds zes uur vanochtend is de Engelstalige Wikipedia uit de lucht. Bezoekers van de site krijgen een goeddeels zwarte pagina te zien met een verwijzing naar de reden van de actie, waarbij de online encyclopedie gedurende 24 uur onbereikbaar is.

Redactie
De tijdelijke beginpagina van de Engelstalige Wikipedia. Beeld
De tijdelijke beginpagina van de Engelstalige Wikipedia.

Verschillende Amerikaanse Wikipedia-medewerkers hebben intussen hardop geprotesteerd tegen de actie van de oprichter van de online encyclopedie, Jimmy Wales. Hij zegt er met zijn Wikimedia Foundation toe te zijn gekomen bij wijze van verzet tegen nieuwe Amerikaanse antipiraterijwetgeving.

Hellend vlak
De vrijwilligers die zich nu roeren, vinden dat Wikipedia zich niet moet opstellen als pleitbezorger voor politieke doeleinden. Redacteur Robert Lawton zei tegen persbureau AP dat Wikipedia zich hiermee begeeft op een hellend vlak. 'Voordat we het weten gaan we op zwart omdat we de walvissen willen redden.' Lawton vindt dat de encyclopedie een neutrale bron van kennis moet zijn.

Andere medewerkers hebben intussen, uit verzet tegen de actie, hun profielpagina op zwart gezet of de code ingeleverd die hen in staat stelt pagina's te bewerken. Sommigen laten weten dat het besluit van oprichter Wales gelijkstaat aan het bestrijden van censuur met censuur.

'Neutraal gezichtspunt'
Een van de vijf pijlers van Wikipedia houdt in dat de encyclopedie wordt geschreven 'vanuit een neutraal gezichtspunt'. Wikipedia wil zich niet opstellen als belangenbehartiger, staat in de uitgangspunten te lezen, en is er voor het sec weergeven van informatie, 'niet voor het debatteren erover'.

De Wikimedia Foundation heeft, voordat ze maandagavond bekendmaakte tot de actie te zullen overgaan, een peiling laten rondgaan onder de voor de site werkzame vrijwilligers. Daarop kwamen 1800 reacties binnen.

Meer over