Wie zijn de grote filantropen van deze wereld?

Het is nu nog een belofte, maar mocht Zuckerberg inderdaad 45 miljard euro overmaken naar goede doelen, dan gaat hij alle filantropen van de wereld voorbij. Het hoogste bedrag dat iemand in zijn leven aan liefdadigheid heeft uitgegeven staat nu op 27 miljard. Wie zijn 's werelds gulste gevers?

Silke Spierings
Mark Zuckerberg, zijn vrouw Piscilla Chan en hun dochter Max. Beeld epa
Mark Zuckerberg, zijn vrouw Piscilla Chan en hun dochter Max.Beeld epa

1. Bill Gates
Doneerde: 27 miljard dollar
Huidig vermogen: 84,2 miljard dollar
Bill Gates is niet alleen de bekendste filantroop, volgens onderzoekbureau Wealth-X geeft hij ook het meeste geld weg. Het gezicht van Microsoft stopt sinds 2008 al zijn tijd in de Bill & Melinda Gates Foundation, waarmee hij onder andere polio, mazelen en malaria wil uitroeien. Ook in 2014 stond Gates bovenaan het lijstje van weldoeners met 1 miljard dollar.

2. Warren Buffet
Doneerde: 21,5 miljard dollar
Huidig vermogen: 61 miljard dollar
Een tweede plek is niet mis in het geval van Warren Buffet, de directeur en oprichter van de Amerikaanse conglomeraat Berkshire Hathaway. Buffet laat het precieze verdelen liever aan anderen over: een groot deel van zijn fortuin schonk hij aan de stichting van Bill en Melinda Gates. Daarbij kwam wel advies: 'Ga niet alleen voor de veilige projecten. Kies voor de uitdagingen.' Het is niet de enige samenwerking van de twee multimiljardairs: ze creëerden samen het programma The Giving Pledge, waarin superrijken vastleggen dat ze een groot deel van hun rijkdom aan de goede zaak zullen besteden.

3. George Soros
Doneerde: 8 miljard dollar
Huidig vermogen: 24,4 miljard dollar
George Soros verdiende zijn geld op de klassieke manier: met risicovolle beleggingen. In 1979 bedacht hij de Open Society Foundations. Zijn eerste controversiële gift waren studiebeurzen voor zwarte Zuid-Afrikanen die onder het apartheidsregime leefden. Later bood Open Society ook beurzen aan kansarme studenten in Europa, zoals jongeren uit de Roma-gemeenschap en vluchtelingen. Rusland heeft zijn stichting deze week in de ban gedaan. Deze zou 'de grondslag van het constitutionele stelsel van de Russische Federatie en de staatsveiligheid' bedreigen.

Belofte

Met deze brief stellen Mark Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan zijn pasgeboren dochtertje gerust; hij zal niet alleen voor haar, maar ook voor de rest van haar generatie zorgen. Zuckerberg belooft 99 procent van zijn vermogen (45 miljard dollar) gedurende zijn leven aan het goede doel te schenken.

Bill Gates. Beeld afp
Bill Gates.Beeld afp

Niet het meeste, wel bijzonder

Charles Feeney
Doneerde: 6,3 miljard
Huidig vermogen: 1,5 miljoen
Er zijn maar weinig miljardairs die zoveel uitgeven aan filantropie dat zij zichzelf tot armlastig miljonair degraderen. Retailmagnaat Charles Feeney deed dat wel. Zijn stichting The Atlantic Philanthropies steunt onderwijs, wetenschap, gezondheidszorg en burgerrechtenbewegingen.

Paul Allen
Doneerde: 1,8 miljard dollar
Huidig vermogen: 17,5 miljard dollar
Op vijftienjarige leeftijd ontwikkelt Paul samen met een vriendje een computerprogramma dat de verkeerspatronen in Seattle monitort. Ze verkopen het voor 20.000 dollar. Vijf jaar later richten ze Microsoft op, het vriendje was Bill Gates. Terwijl Gates zich twaalf jaar lang de rijkste persoon ter wereld mocht noemen, moet Allen het doen met 17,5 miljard euro aan bezit. Hij kan zich troosten met de benoeming tot 'Filantroop van 2014' door Inside Philanthropy. Het tijdschrift roemt de 100 miljoen die hij uitgaf aan de bestrijding van ebola. Zelfs zaken die Feeney hekelt kunnen op zijn steun rekenen: hij doneerde 2,6 miljoen aan de bescherming van de oceanen, nadat hij zijn huis aan zee had verkocht omdat hij 'het geluid van de oceaan haat'.

Paul Allen, medeoprichter van Microsoft. Beeld ap
Paul Allen, medeoprichter van Microsoft.Beeld ap
Meer over