Column

Wie wordt de nieuwe Melle Daamen?

Wekelijks nemen de cultuurspecialisten van de Volkskrant stelling in de wereld van film, muziek, theater of beeldende kunst. Deze week: Hein Janssen.

Melle Daamen. Beeld Michiel Goudswaard
Melle Daamen.Beeld Michiel Goudswaard

Stelling: de nieuwe Melle Daamen is een vrouw: slim, charmant en doortastend.

Het is, los van de discussies over de voorstellingen, toch wel hét gesprek van de dag tijdens het Holland Festival: wie wordt de nieuwe Melle Daamen?

Daamen is tot 1 september directeur van de Stadsschouwburg Amsterdam, maar stapt dan over naar Theater Rotterdam. Hij wordt algemeen directeur van een fusie van de Rotterdamse Schouwburg, Ro Theater en nog enkele theaterorganisaties. Een prestigieuze plek, waaraan ook Johan Simons, Bianca van der Schoot en Ellen Walraven verbonden zijn.

Waarom in godsnaam?, vroegen velen zich af. Waarom wil Melle Daamen niet langer baas zijn van 's lands belangrijkste theater? Waarom laat hij Amsterdam los om in Rotterdam aan een ongewis avontuur te beginnen? Op papier is Theater Rotterdam spannend en nieuwsgierig makend, maar er moet nog veel gebeuren om de ambitieuze plannen te kunnen waarmaken. De diverse subsidiegevers hebben met de nodige reserves gereageerd en er moet zeker nog een en ander worden gladgestreken.

Daamen is daar overigens bij uitstek geschikt voor. Hij is slim en charmant, weet veel van beleid, heeft een uitstekend netwerk, ontvouwt regelmatig originele gedachten en ziet ook nog eens veel voorstellingen in binnen- en buitenland. Zo'n man hebben ze in Rotterdam nodig, de komende jaren.

Blijft de vraag: wie wordt de nieuwe Melle in Amsterdam? Een tombola van namen zoemde de afgelopen weken rond en daar doen wij op deze plek even gezellig aan mee. Op persoonlijke titel uiteraard, met op voorhand excuses voor wie liever niet genoemd wil worden, maar gewoon gevraagd.

Als in navolging van Rotterdam en Den Haag ook Toneelgroep Amsterdam en de Stadsschouwburg zouden fuseren, dan zou Ivo van Hove de baas van de hele tent kunnen worden. Maar hij zal dat niet doen. Hij heeft het te druk met de internationale expansie van zowel zijn gezelschap als zichzelf. Wouter van Ransbeek is Van Hoves adjunct en wegbereider van veel van het succes; hij zou intendant van zo'n stadstheater kunnen zijn. Charme en slimheid zijn enkele van zijn eigenschappen, netwerken is zijn tweede natuur.

Andere namen: René van der Pluijm, programmeur van de schouwburg en de man die het internationale aanbod daar zo spraakmakend heeft gemaakt; Annet Lekkerkerker, directeur Holland Festival (werkte al eerder in de schouwburg) en de collega-schouwburgdirecteuren Andreas Fleischmann (De Meervaart) en Lucia Claus (Utrecht). Jeffrey Meulman (directeur Theater Festival) wordt genoemd, evenals Jan Zoet (directeur Amsterdamse Theaterschool), maar hij schijnt gevráágd te willen worden.

Misschien wordt het iemand uit een heel andere sector. Uit de politiek (Felix Rottenberg), uit debatcentrum De Balie (Yoeri Albrecht) of uit de journalistiek (Ronald Ockhuysen). Die laatste is nu hoofdredacteur van Het Parool, de een na leukste krant van het land. Maar ooit begon hij als junior theatermedewerker van de Volkskrant, uiteraard de perfecte leerschool voor een glanzende carrière.

Al met al wordt het een moeilijke keus, met al die uiteenlopende kwaliteiten. Mijn favoriet: Annet Lekkerkerker. Vrouw, slim, charmant, streng, altijd de zaken op orde, zowel artistiek als zakelijk, en bovendien doortastend.

Zelf ben ik overigens geen kandidaat. Kwestie van kansen wegen en prioriteiten stellen. En zeg nou zelf: nu eindelijk boven deze column zo'n mooie tekening staat, laat ik hier de boel toch niet in de steek?

Wekelijks neemt Bor Beekman, Robert van Gijssel, Hein Janssen, Rutger Pontzen of Wieteke van Zeil stelling in de wereld van film, muziek, theater of beeldende kunst.

Meer over