AnalyseHeard vs Depp

Wie was nu precies het slachtoffer in dit giftige Hollywoodhuwelijk, Johnny Depp of Amber Heard?

De rechtszaak tussen acteurs en exen Johnny Depp en Amber Heard is uitgemond in moddergooien op hoog niveau. Voor wie de zaak niet nauwlettend in de gaten heeft gehouden, geeft filmrecensent Floortje Smit een korte samenvatting.

null Beeld Typex
Beeld Typex

Als een relatie ten einde loopt, komt er onvermijdelijk zo’n punt dat je denkt: nee, dit heeft echt geen zin meer. Het is voorgoed voorbij.

Voor acteur Johnny Depp kwam dat moment toen hij een dampende bolus aantrof in zijn bed. En nee, die was heus niet van Pistol of Boo, de kleine, pluizige hondjes van zijn toen-nog-echtgenote Amber Heard. De huishoudelijke hulp concludeerde het ook: daar was die drol écht te groot voor. Het moest Heard zelf wel zijn geweest die in zijn bed had gepoept, of een van haar feestende vrienden.

Het is een van de vele, véle bijzondere verhalen over hun huwelijk die de afgelopen weken uitgebreid uit de doeken werden gedaan tijdens de rechtszaak waarin de twee exen tegenover elkaar staan. Een onnodige rechtszaak eigenlijk. Want ze waren er in 2016 al uit, Depp en Heard. Drie maanden nadat zij een scheiding had aangevraagd vanwege mishandeling, hadden ze de zaak buiten de rechtbank geschikt. Na wat akelige verdachtmakingen over en weer gunde hij haar de hondjes en 6,6 miljoen euro; zij maakte dat geld over naar twee goede doelen, waaronder een tegen huiselijk geweld, en trok haar beschuldigingen in. Eind goed, al goed.

Maar toen beweerde de Britse tabloid The Sun dat Depp een ‘vrouwenmepper’ was, schreef Heard in de hoogtijdagen van #MeToo hetzelfde in verhulde termen in een opiniestuk in The Washington Post en besloot Depp dat niet te pikken. Dus nu moet de onderste steen boven. Wie was nu precies het slachtoffer in dit giftige Hollywoodhuwelijk? Wie mishandelde wie, veelal onder invloed van drank en drugs?

null Beeld Typex
Beeld Typex

Het opgetrommelde bewijs in de afgelopen vier weken: foto’s van een laveloze Depp, van lijntjes vers gesneden coke op een glazen tafel, van Heards zorgvuldig gedocumenteerde blauwe plekken. Audio-opnamen waarin Heard bekent dat ze Depp een tik heeft gegeven – maar niet gestompt – en hem ‘potten en pannen’ naar het hoofd heeft gegooid.

Verstopte hij echt rauw vlees in haar kledingkast, nadat hij haar dagenlang had gegijzeld? Heeft zij zichzelf blauwe plekken toegebracht om hem in een kwaad daglicht te stellen? Liet hij het hondje Pistol uit het raam van een rijdende auto bungelen? Neemt zij het niet zo nauw met het begrip ‘onder ede’ en heeft zij een medewerker eerder al eens gedwongen een valse verklaring af te leggen, toen het stel illegaal hun hondjes Australië had binnengesmokkeld? Bespotte hij haar acteerwerk? Ging zij vreemd met ál haar tegenspelers? Noemde de ziekelijk jaloerse Depp Leonardo DiCaprio ‘pompoenhoofd’? En heeft hij zijn eigen vingertopje afgesneden na een ruzie, of kwam dat door een wodkafles die Heard naar hem had geslingerd?

Beide partijen hebben hun schare aanhangers – de loyale vriendinnen van Heard staan tegenover de beroemde exen van Depp – Vanessa Paradis, Winona Ryder – die beweren dat hij nooit een vlieg kwaad zou doen. En, hoe kan het ook anders, online heeft men óók een mening, al zouden de aanhangers van Depp volgens de verdediging van Heard voornamelijk bestaan uit cyberbots.

Met al die smeuïge details die een schaamteloos intiem inkijkje geven in een Hollywoods huwelijksleven, zou je bijna uit het oog verliezen waar het hier om gaat. De manier waarop Heard lichamelijk mishandeld en geestelijk gekleineerd zegt te zijn, is werkelijk misselijkmakend. Als Depp inderdaad door haar erin wordt geluisd, is dat verbijsterend. Het enige dat duidelijk is, is dat ze allebei gevangenzaten in een relatie die, in de woorden van Depp, ‘a crime scene waiting to happen’ was. Alleen maar dieptriest eigenlijk. En treurig ook, hoe verlekkerd wij – de media, het publiek en hierbij ook ikzelf – ons hebben gewenteld in hun shit.

De uitspraak

De uitspraak in de rechtszaak tussen Johnny Depp en Amber Heard volgt waarschijnlijk pas in september, zo meldde de Amerikaanse website Deadline.com woensdag. Depps smaadaanklacht tegen Heard komt volgend jaar voor de Amerikaanse rechtbank.

null Beeld Typex
Beeld Typex
Meer over