Wie vlucht en wie blijft is niet altijd even boeiend

Italiaans getob voor op het strand.

Edwin Krijgsman
null Beeld x
Beeld x

Lila is opgegroeid in de armoede en grauwheid van een volksbuurt in Napels en weet waar ze het over heeft als ze zichzelf voorhoudt: 'Wij blijven wie we zijn en zij blijven wie zij zijn'. Zij - dat zijn de gefortuneerden uit de dure wijken waar de welvaart je de ogen uitsteekt.

undefined

Lila is 'De geniale vriendin' uit Elena Ferrantes Napolitaanse vierluik, waarvan nu het derde deel Wie vlucht en wie blijft is verschenen. Lila heeft zich niet aan haar milieu kunnen onttrekken en werkt in een vleesverwerkende fabriek in Napels. Elena, roepnaam Lenù, de vertelster, jeugdvriendin van Lila, heeft de sprong naar de wereld van 'zij' wél gemaakt: ze heeft gestudeerd, een succesvolle roman geschreven en een echtgenoot gevonden die voor haar de deuren naar een ander milieu heeft geopend. Maar ook Elena's nestgeur achtervolgt haar. Zoals 'zij' zal ze nooit worden.

Lila blijft in Napels wonen, Lenù verhuist naar Florence. Achter de façade van Lenù's geslaagde leven begint de rot van het ongeluk al snel te knagen. Haar huwelijk ontspoort, haar literaire carrière raakt in het slop en het lukt haar niet om echt betrokken te raken bij de klassenstrijd die in Italië woedt. Alsof door de afwezigheid van Lila alle richting uit Elena's leven is verdwenen. 'Geen idee zonder Lila', sombert Elena. En terwijl het geluk haar langzaam tussen de vingers door glipt, weet Lila zich op te werken. Ze krijgt een goede baan bij het automatiseringsbedrijf IBM.

De levensverhalen van de vriendinnen, die steeds moeilijker mét maar ook zonder elkaar kunnen, spelen zich af tegen de achtergrond van de jaren zestig en zeventig. Deze opnieuw forse aflevering van Ferrantes Napolitaanse vierluik doet daardoor denken aan het briljante La meglio gioventù, de zes uur durende film die deels hetzelfde tijdvak bestrijkt. Maar doordat Ferrante voortdurend erg dicht op de niet altijd even boeiende beslommeringen van de twee tobbende hoofdpersonen blijft zitten, kan haar romancyclus niet in de schaduw van La meglio gioventù staan.

Er hangt een opgewonden sfeer rond Ferrante omdat de auteur haar/zijn ware identiteit nog steeds geheim weet te houden. Laten we het van de zonnige kant bekijken. De Napolitaanse romans van Elena Ferrante, waarvan in het najaar het laatste deel staat aangekondigd, is een premium soap, heerlijke vakantielectuur voor op het strand.

Fictie

Elena Ferrante
Wie vlucht en wie blijft
Uit het Italiaans vertaald door Marieke van Laake.
Wereldbibliotheek; 415 pagina's; euro 24,99.

Meer over