PicsDe ongekroonde koning en koningin van de romkom

Wie verzint er een romantische komedie voor Julia Roberts en Hugh Grant, met oudere en wijzere personages?

Hugh Grant in Four Weddings and a Funeral (Mike Newell, 1994). Beeld
Hugh Grant in Four Weddings and a Funeral (Mike Newell, 1994).

Julia Roberts en Hugh Grant te oud voor de klassieke romkom? Tijd voor een nieuw soort romkom.

Floortje Smit

Wilt u dit artikel liever beluisteren? Hieronder staat de door Blendle voorgelezen versie.

Romantische komedies? Julia Roberts begint er niet meer aan. Die tijd is voorbij, vertelde de 50-jarige actrice deze week aan Entertainment Tonight. Hooguit, zei ze, zag ze een mogelijkheid als moeder van een verliefde hoofdpersoon.

Verontrustend nieuws. Helemaal omdat de 57-jarige acteur Hugh Grant afgelopen zomer iets soortgelijks zei. Hij was ‘te oud en lelijk’ om nog in dat soort films te spelen, aldus The Guardian.

Roberts! Grant! De ongekroonde koning en koningin van de hoogtijdagen van het genre! Voor mijn generatie, de pubers van de jaren negentig, wist Grant (bijvoorbeeld Four Weddings and a Funeral, 1994) de combinatie van een Brits accent en stunteligheid onweerstaanbaar te maken – iets waar veel Engelse jongemannen op vakantie vermoedelijk van hebben geprofiteerd. Julia Roberts wist ons er onder meer van te overtuigen dat tippelen een prima manier was om een schathemeltjerijke prins op het witte paard te vinden (Pretty Woman, 1990). Eén keer stonden ze tegenover elkaar als setje, in Notting Hill (1999). Hij boekverkoper, zij wereldberoemd actrice. Maar, zo stelde ze in een klassieke scène, ‘also just a girl standing in front of a boy asking him to love her.’

Het is de essentie van al hun romantische komedies. Grant en Roberts speelden jongens en meisjes die lieten zien dat als de bliksem eenmaal inslaat, het allemaal niet meer uitmaakt wie je bent of wat de omstandigheden zijn. En nu blijken ze te geloven dat je voor dat soort romantiek te oud kunt zijn. Even slikken ook, voor wie met ze opgroeide: geldt dat dan ook voor ons?

Hollywood geeft ze in ieder geval gelijk. Laten we eerlijk zijn: de twee acteurs spelen al jaren niet meer in romantische komedies. Omdat in dat soort films alleen jonge, frisse mensen een soulmate vinden door bijvoorbeeld tegen elkaar aan te botsen. Of het zijn 60-plussers die zich in een vaak keurige, kuise romance storten, omdat ze al jaren gescheiden zijn of hun partner is overleden. Waar zijn de verliefde veertigers? Ja, in nuchtere Nederlandse romantische komedies als Soof en Doris.

Overigens waren Grant en Roberts allebei wel iets genuanceerder in hun uitspraken. De eerste vond vooral dat hij, nu hij ‘ouder en lelijker’ was, simpelweg andere, interessantere rollen aangeboden kreeg. En Roberts vond vooral dat ze te veel levenswijsheid had om nog geloofwaardig te zijn als naïeveling, die volgens de wetten van het genre liefdesblunder op romantisch misverstand stapelt.

Ze hebben gelijk en daar ligt de uitdaging. Wie verzint er een romantische komedie voor ze, met slimme, oudere en wijzere personages die desalniettemin hoteldebotelverliefd worden? Dat bestaat, en wie Grant en Roberts daarvan weet te overtuigen, overtuigt de wereld.

Meer over