podcastThe Improvement Association

Wie sjoemelt met stemmen in Bladen, North Carolina? Dat ligt aan wie je het vraagt ★★★☆☆

De Volkskrant luistert en bespreekt (nieuwe) podcasts. Dit keer: The Improvement Association. In North Carolina werd een Republikein veroordeeld voor kiesfraude, maar wijzen de beschuldigingen steeds naar zwarte Democraten. Hoe kan dat?

null Beeld

In Bladen County, North Carolina is iets geks aan de hand. Drie jaar geleden werd een verkiezing voor het Congres daar nietig verklaard wegens kiesfraude. Een Republikeinse campagnevoerder werd aangeklaagd wegens gesjoemel met briefstemmen. Toch wijzen hardnekkige geruchten over kiesfraude in Bladen al jaren naar een Democratische politieke organisatie: de Bladen Improvement Association.

Journalist Zoe Chace onderzoekt in de podcast The Improvement Association (van Serial en The New York Times) waar die geruchten vandaan komen en wat er waar van is. Haar zoektocht maakt pijnlijk duidelijk hoe verdeeld Bladen County is langs raciale lijnen. Wie wit is en conservatief gelooft weinig van de Republikeinse fraude en ziet juist kwade krachten achter de Bladen Improvement Association, een Democratische organisatie die werd opgericht om zwarte kiezers te enthousiasmeren. De Afro-Amerikaanse campagnevoerders achter deze political action committee (PAC) voelen zich besmeurd door racistische leugens.

Dit lokale verkiezingsdrama is natuurlijk zo lokaal niet. Republikeinen in heel het land reppen graag van kiesfraude. Vermeend gesjoemel met stemmen is aanleiding om straffe kieswetten te maken. In werkelijkheid komt stembusfraude in Amerika bijna nooit voor. Volgens onafhankelijke deskundigen zijn de wetten niet meer dan een slecht verhulde poging om de stembusgang te bemoeilijken voor de Democratische kiezer, en dan met name die van kleur.

Maar de zeldzame fraude in 2018 is voer voor het Republikeinse doembeeld. Dat het campagnevoerders op rechts waren die fraudeerden, vormt daarbij geen obstakel.

Bewijs voor fraude door de zwarte kiezersgroep (het vermeende intimideren van kiezers, gerommel met stembiljetten, identiteitsfraude) vindt Chace niet. Wel daalt zij steeds verder af in de ‘cirkel van achterdocht’ die Bladen plaagt. Tekenend is haar gesprek met Jane Pait, een witte Republikeinse kiezer die in haar aantijgingen consistent spreekt van ‘zekere gemeenschappen’. ‘Ze bedoelt zwart’, horen we de voice-over van Chace fijntjes zeggen.

Chace investeerde in sommige gevallen jarenlang in haar relaties met bronnen. Het levert diepgravende reportages op, waarin markante hoofdfiguren helpen om de soms taaie materie behapbaar te maken. De oudgediende van het bewierookte radioprogramma This American Life sprak met betrokkenen aan beide zijden, maar past goed op dat ze niet vervalt in een valse balans van ‘enerzijds-anderzijds’.

Politieke junkies en Amerikanisten kunnen hun hart ophalen aan dit goed uitgezochte verkiezingsdrama. Maar het is de vraag of de kluwen van al die verwijten, over de kleinste details van een stembusgang, net zo interessant zijn voor alle andere luisteraars.

The Improvement Association
Documentaire
★★★☆☆
Een serie van Serial en The New York Times
Te luisteren op Spotify, via de Times en andere platforms.

Meer over