Wie neemt vanavond de felbegeerde Televizier-Ring in ontvangst?

Wie mag de felbegeerde Televizier-Ring om de vinger schuiven? Vanavond worden in Amsterdam de belangrijkste Nederlandse televisieprijzen uitgereikt. Beste Zangers (Avrotros), Expeditie Robinson (RTL 5) en Zondag met Lubach (VPRO) maken dit jaar kans op de Gouden Televizier-Ring 2017.

Floortje Dessing, winnares van vorig jaar. Beeld anp
Floortje Dessing, winnares van vorig jaar.Beeld anp

De drie programma's kregen de afgelopen weken de meeste stemmen van het Nederlandse publiek. Tijdens de uitzending van het Gouden Televizier-Ring Gala, vanaf 21.00 uur op NPO 1, kunnen kijkers telefonisch of online nog stemmen op een van de drie genomineerden. Vervolgens wordt bekendgemaakt welke van de drie programma's de opvolger wordt van Floortje Dessings reisprogramma Floortje naar het einde van de wereld.

Expeditie Robinson

Expeditie Robinson is al twee keer genomineerd voor de Gouden Televizier-Ring. In 2004 werd het survivalprogramma verslagen door de realitysoap De Bauers. En in 2015 moesten presentatoren Nicolette Kluijver en Dennis Weening zien hoe de prijs naar het programma Syndroom van Johnny de Mol ging.

Het programma Beste Zangers, waarin bekende artiesten elkaars nummers coveren, bestaat al sinds 2009. Presentator Jan Smit kan hiermee zijn tweede Ring winnen. Hij won in 2005 al eens met zijn eigen realitysoap Gewoon Jan Smit. Aanvankelijk zou Smit samen met Art Rooijakkers het live uitgezonden Televizier-Ring Gala vanavond presenteren, maar zag daar van af nadat Beste Zangers werd genomineerd. Rooijakkers presenteert de 52ste editie van het Gala nu alleen.

Presentator Arjen Lubach kan tweemaal in de prijzen vallen. Zijn satirische nieuwsshow Zondag met Lubach, waarmee hij vorig jaar de Zilveren Nipkowschijf won, is genomineerd voor de Ring en zelf is Lubach genomineerd voor een Zilveren Televizier-Ster voor beste presentator. In deze laatste categorie behoren ook Wilfred Genee (Voetbal Inside) en Beau van Erven Dorens (The Amsterdam Project, RTL Summer Night) tot de kanshebbers.

De genomineerde presentatrices zijn dit jaar Eva Jinek, Floortje Dessing en Geraldine Kemper, die in 2015 en 2016 ook al bij de drie populairste presentatrices van Nederland hoorde. Vorig jaar ging Chantal Janzen met deze prijs aan de haal.

Een aantal deelnemers van Expeditie Robinson 2017. Beeld anp
Een aantal deelnemers van Expeditie Robinson 2017.Beeld anp

Gouden Stuiver

Daarnaast worden vanavond prijzen uitgedeeld voor de beste acteur en actrice. Bij de acteurs zijn de kanshebbers Erik de Vogel voor zijn rol van Ludo Sanders in GTST, Jeroen van Koningsbrugge voor zijn acteerprestaties in Smeris en Riphagen en Thom Hoffman voor zijn hoofdrol in Dokter Tinus. In de categorie Televizier-Ster actrice zijn Angela Schijf, Elise Schaap en Isa Hoes genomineerd.

Het beste kinderprogramma wordt onderscheiden met de Gouden Stuiver. Genomineerd zijn spelshow Bommetje XXL (Avrotros), EO-programma Hallo, ik heb kanker - waarin vier zieke tieners worden gevolgd - en de 'scripted' realityserie Brugklas.

Voor de cast van Brugklas (Avrotros), waarin de leerlingen van het fictieve Koning Willem Alexander College worden gevolgd, is het de derde nominatie op rij. Vorig jaar ging de prijs naar Pauls Puber Kookshow. In 2015 werd verloren van Freeks wilde wereld.

Genomineerd voor de Televizier Talent Award zijn Anna Nooshin, Marieke Elsinga en Özcan Akyol.

Marieke Elsinga. Beeld anp
Marieke Elsinga.Beeld anp

Arjen Lubach: een politieke factor om rekening mee te houden
Een zondag zonder Lubach (geschrapt wegens schaatsen) wordt een maandag met Lubach. Voor de ingang van de Leidse Pieterskerk heeft zich een lange sliert belangstellenden gevormd. De presentator zal in debat gaan met lijsttrekker Gert-Jan Segers van de Christenunie over geloof in de openbare ruimte. Lees hier het hele artikel. (+)

Lubach gaat wereld over met Trumpiaanse introductieclip van Nederland
'Ik had echt niet verwacht dat buitenlanders nu massaal zouden zeggen dat ze naar Ponypark Slagharen willen.' Presentator Arjen Lubach is verbaasd over het grote succes van het filmpje dat zijn programma Zondag met Lubach afgelopen zondag uitzond. (+)

Prachtig. Geweldig. Fantastisch. Genoten.
Van positiviteit die bijna iets krampachtigs krijgt tot de feelfuckingfantastic-tv van Jan Smit. Genieten. Lees hier de tv-recensie van Frank Heinen.

Expeditie Robinson: Bekende Nederlander wordt bespot, Onbekende Nederlanders laten kijker koud
In Expeditie Robinson doen nu ook niet-BN'ers mee: echte Nederlanders versus Randstedelingen. Lees hier de tv-recensie van Hanna Bervoets. (+)

'Ik ben een pleaser en dol op aandacht'
Van Jehova's Getuige tot rock'n'roll-artiest tot tv-presentator? Dat is het carrièreverloop van Dennis Weening, nu te zien in twee nieuwe RTL-programma's. 'Lachen toch?' Lees hier het hele artikel. (+)

Meer over