Wie is de Mol begint vanavond: tips van de pro's

Vanavond begint het nieuwe, elfde seizoen van Wie is de Mol. Drie oud-deelnemers (een winnaar, een mol en een verliezend finalist) blikken terug. 'Tip één: beware of tunnelvisie.'

Van onze verslaggeefster Sara Berkeljon
De deelnemers aan Wie is de Mol van dit seizoen. Beeld
De deelnemers aan Wie is de Mol van dit seizoen.

De Mol
Actrice Inge Ipenburg was in 2007 de Mol. 'Eerst wordt iedereen gevraagd om deel te nemen, en pas later wordt de mol geselecteerd. Aan mij vroegen ze: als jij de mol zou zijn, hoe zou je het dan aanpakken? Daar heb ik een halve nacht over na liggen denken. Ook over of ik het wel wilde. Ik was uiteindelijk blij dat ik het werd, omdat je dan zeker weet dat je tot het bittere einde in het spel zit. Mijn tactiek was te spelen dat ik een hardwerkende kandidate was, een beetje een sufferdje, een onschuldig dom wicht, met weinig gevoel voor humor. Dat was mijn rol - ik ben natuurlijk actrice, hè. Ik heb, tijdens de serie, wel een Oscarmoment gehad. Het werkte, het heeft lang geduurd voordat een mede-kandidaat me verdacht. Het was jammer dat ik het uiteindelijk bekend moest maken. De leugen was leuker dan de werkelijkheid.

Wie is de Mol is een positief programma, omdat je elkaar niet kunt wegstemmen. En het is fantastisch gemonteerd. Als kijker blijf je tot het eind in spanning zitten. Al proberen sommige mol-fanatici in alles een aanwijzing in te zien. Ga maar eens op zo'n mol-forum kijken, dat gaat ver, hoor. Soms zien ze dingen die er totaal niet zijn. Maar ze hebben ook wel eens gelijk, natuurlijk.

De winnaar
Presentator Frits Sissing won de laatste editie van Wie is de Mol (hoofdprijs: 21.950 euro). 'Frits in z'n gewone kloffie, dat maakte op veel kijkers al indruk. Ze zien me normaal alleen in pak. En je zag me liegen en bedriegen. Ik kreeg wel reacties, zo van: goh, dat had ik niet achter je gezocht, ik had een heel keurig beeld van je. Hoe ik gewonnen heb? Dat zou iedereen wel willen weten! Ik heb, van tevoren, oude series teruggekeken en het gedrag van de mol bestudeerd.

Mijn conclusie was: de mol verschuilt zich vaak achter een andere deelnemer. Meelullen, maar zelf geen initiatieven nemen. Daar ben ik op gaan letten. Tunnelvisie is het grootste gevaar. Ik verdacht vanaf het begin Kim Pieters, en daar ben ik niet meer vanaf gestapt. Ik zat dus vanaf het begin goed. Als kijker heb je ook last van tunnelvisie. Je moet blijven kijken, omdat je wil weten of jouw theorie klopt.

De verliezer
Regina Romeijn, presentatrice, was in 2008 verliezend finalist. Edo Brunner won, Dennis Weening was de mol. 'Dat ik niet won, is absoluut aan mezelf te wijten. Ik heb het belangrijkste advies, wat ik honderdduizend keer heb gehoord, niet nagevolgd: beware of tunnelvisie. Ik ging op mijn onderbuikgevoel af: zo'n chaoot als Dennis kón de mol niet zijn. Maar hij was het wel.

Je moet op de feiten letten: wie heeft er geld binnengebracht, wie niet? De avond voor de finale ben ik begonnen een lijstje te maken, maar ik viel in slaap. Toen ik wakker werd, dacht ik: maakt niet uit, het is toch Edo. Niet dus. Als je thuis bent, komen de what ifs. Ik vond het erg om erachter te komen dat ik gemanipuleerd was. Sinds ik mee heb gedaan, ben ik helemaal verslaafd aan het programma. Ik kijk nu als ervaren molkandidaat. De vorige jaren wist ik na drie afleveringen wie de mol was.'

Wie is de Mol
In Wie is de Mol is gebaseerd op een Vlaams format en wordt in meer dan 50 landen uitgezonden. Sinds 2005 zijn de deelnemers bekende Nederlanders. Ze doen opdrachten om geld te verzamelen. Er is één mol, die de boel moet saboteren, om zo het eindbedrag (maximaal 100.000 euro) zo laag mogelijk te houden. Gemiddeld krijgt de winnaar iets meer dan 20.000 euro. Elke week beantwoorden de deelnemers 20 vragen over de mol. Wie de meeste fouten heeft, moet het spel verlaten.

Inge Ipenburg was de mol. Beeld
Inge Ipenburg was de mol.
Frits Sissing won het programma. Beeld
Frits Sissing won het programma.
Regina Romeijn won net niet. Beeld
Regina Romeijn won net niet.
Meer over