Review

Wie Ik ben Hendrik Witbooi leest, vergeet deze tragedie niet meer

Een brievenschrijver. Dat was de verzetsheld Hendrik Witbooi (1825-1905) het liefst. Hij speelde een sleutelrol in een van de grootste drama's uit de recente geschiedenis, de volkerenmoord door de Duitse kolonisator in het toenmalige Zuidwest-Afrika, nu Namibië. Het was de eerste moderne genocide, die buiten Namibië grotendeels in de vergetelheid is geraakt.

Conny Braam - Ik ben Hendrik Witbooi Beeld
Conny Braam - Ik ben Hendrik WitbooiBeeld

De fraaie brieven van Witbooi aan zijn vijanden vormen de rode draad in de biografische roman Ik ben Hendrik Witbooi van Conny Braam (voorheen het gezicht van de anti-apartheidsbeweging). Ze las de brieven in Namibië en bewerkte er enkele voor haar boek, dat dan ook meer een geschiedenisboek is dan een roman.

De Witboois zijn een stam van het volk de Xhoisan (vroeger Hottentotten en Bosjesmannen genoemd), die uit de Zuid-Afrikaanse Kaapregio werden weggejaagd. De nomadische jagers en verzamelaars bleven steken in een dor gebied. Ze spraken Kaaps-Hollands, naast hun eigen talen, vandaar de malle (bij)namen van stammen zoals de Veldschoendragers.

(Non-)fictie

Conny Braam

Ik ben Hendrik Witbooi

Atlas Contact; 384 pagina's; euro 19,99

Tragedie

Braam beschrijft de mislukte tocht verder naar het noorden die door de strijders van het Herero-volk wordt tegengehouden, ondanks Hendriks diplomatieke brieven aan hun leider. Hoe Hendrik de Duitsers steeds te slim af is, hoe een Duits leger eerst de Herero afslacht en hoe de overlevenden creperen in concentratiekampen en het hardnekkige verzet van de Witboois, dat pas eindigt met de dood van Hendrik.

Op het eilandje Shark laten de Duitsers de Witboois en andere gevangenen stenen hakken en doodgaan. Het is het eerste 'vernietigingskamp'. Naar schatting 80 procent van de Herero's (65 duizend) en de helft van de Nama's (10 duizend) zijn uitgemoord. Wie Ik ben Hendrik Witbooi leest, vergeet deze tragedie niet meer.

Meer over