Wie hadden ze bij Nintendo voor ogen toen ze de New 3DS maakten?

Je bent niet gelijk gewonnen voor de New 3DS. Daar zorgt Nintendo wel voor met wat vreemde manoeuvres. Maar dan blijkt de portable spelcomputer toch sterk verbeterd.

Peter van Ammelrooy
null Beeld Nintendo
Beeld Nintendo

Welke klant hadden ze bij Nintendo voor ogen toen ze besloten de allerbeste versie te maken van de 3DS, de portable spelcomputer die ze in 2011 introduceerden en waarvan ze sindsdien 50 miljoen exemplaren verkochten?

Nu we de New 3DS in handen hebben: God mag het weten.

Op de voorzijde van de doos staat in kleine letters 'Voeding niet inbegrepen'. De achterzijde meldt dat je 'om het systeem op te laden een voeding nodig hebt'. Dat is nogal wiedes voor een elektronisch apparaat. De oplader, lezen we in vetgedrukte kapitalen, 'WORDT APART VERKOCHT'.

Alsof je een showroom instapt, dik 22 mille op de toonbank legt voor een Peugeot 308 Berline en vervolgens in de handleiding leest: 'Om met dit transportmiddel te kunnen rijden is een benzinetank nodig. WORDT APART VERKOCHT.'

En zoals in een Peugeot alleen een Peugeot-tank past, past op de 3DS alleen een oplader van Nintendo. 'Je kunt een voeding gebruiken die is geleverd met het 3DS-, 2DS-, DSi of DS XL-systeem.'

Dus de New 3DS is bedoeld voor de gelukkigen die al een (3)(DS)(i)(XL) bezitten?

Het zou kunnen. Erg liefdevol springt Nintendo dan niet om met zijn grootste fans. Met hun vorige toestel konden zij games die ze downloaden op verschillende geheugenkaarten opslaan en die in een gleuf aan de zijkant van hun 3DS steken. Niet alleen gebruikt de New 3DS een ander type geheugenkaart, die microSD zit ook nog eens verstopt onder een afdekplaat. Wisselen betekent openschroeven en wrikken, onder akelig gekraak.

null Beeld Nintendo
Beeld Nintendo

Je kunt de data van je vorige DS draadloos overzetten naar de New 3DS. Daarvoor moet je evenwel een operatie in gang zetten waarmee vergeleken een niertransplantatie een fluitje van een cent lijkt. Als je meer data te verstouwen hebt dan er past op de New 3DS (standaard 4 Gb) moet je investeren in een nieuwe microSD-kaart. Om maar te zwijgen over de lijdensweg als je twee oude portables wil overzetten naar een New 3DS.

Het is prima dat Nintendo piraterij te vuur en te zwaar bestrijdt, maar nu lijden de goeden onder de kwaadwilligen. Het haalt de glans af van wat een geweldige nieuwe uitvoering is van de 3DS.

Om te beginnen koop je nu eindelijk een 3DS waarvoor die vier jaar geleden op de markt verscheen: met 3D-beelden zónder bril. De toepassing van 'autostereoscopisch driedimensionaal' beeld was op het oude model zo'n verdeeld genoegen dat de meesten het maar uitdeden. Je moest de 3DS perfect recht voor je houden, op 30 centimeter van je gezicht en dat vooral niet bewegen. Met nieuwe sensoren houdt de New 3DS in de smiezen of je je hoofd beweegt en past daar de 3D-vertoning op aan. Perfect is het nog niet, maar je kunt nu 3D-gamen zonder dat je daarna aan de paracetamol hoeft.

Nog een aanwinst is de C-stick. Deze mini-joystick, bekend als de muisvervanger op sommige schootcomputers, maakt de besturing van games net weer een tikkeltje handiger. Dat geldt ook voor de twee extra 'trekkers' aan de achterzijde. Hierdoor beschikt de New 3DS over hetzelfde knoppenarsenaal als de afstandsbediening voor andere (grotere) spelcomputers. In theorie is het voor gamesontwikkelaars 'gemakkelijker' om games te 'vertalen' naar de New 3DS.

Nintendo voegde verder een NFC-chip toe, zodat de nieuweling geschikt is voor de Amiibo. Dat zijn kunstofpoppetjes waarmee je nieuwe elementen in een game vrijmaakt door ze op de spelcomputer te zetten. Voorlopig zijn er beduidend meer figuurtjes te koop (40+) dan games die geschikt zijn voor Amiibo (1).

De New 3DS heeft een iets groter beeldscherm en hij ligt prettiger in de hand. Bovenal heeft het speeldoosje onder de motorkap een upgrade ondergaan. Verdwenen zijn de lange laad- en wachttijden in games en het bedieningsmenu. Je kunt het uiterlijk aanpassen met andere covers (afdekplaatjes), hoewel die niet verkrijgbaar zijn voor de New 3DS XL, de grotere uitvoering van Nintendo's nieuwste.

Dus nog een keer: wie hadden ze bij Nintendo voor ogen toen ze zich ten doel stelden om de allerbeste versie te maken van de 3DS?

Een uiteindelijk heel blije klant.

Alternatief?

De New 3DS kost euro 169, de voeding euro 12. De XL-uitvoering kost euro 199. Een goedkoper alternatief van Nintendo is de 2DS. Die biedt geen 3D-beelden en is niet inklapbaar. Online gezien voor euro 105. Een directe concurrent is Sony's PlayStation Vita, verkrijgbaar vanaf euro 198. Nadeel: de geheugenkaarten zijn bespottelijk duur. Ook prijzig: games voor de 3DS en Vita.

Een alternatief is een tablet uit de Apple- of Android-stal. Voordeel: een eindeloos aanbod aan spotgoedkope games. Een iPod Touch kost euro 199, een iPad Mini begint bij euro 249 (elk met 16 Gb opslag).

De goedkoopste Android-tablet, met voldoende werkgeheugen en een scherm van 7 inch, kost euro 150. Nadeel van tablets: de besturing is veel beperkter.

Nog een alternatief? Een smartphone met 4 inch scherm en minimaal 2 Gb werkgeheugen. Vanaf euro 139.

Meer over