BestsellersBoeken

Wie er wel en niet deugen in de bestsellerlijst van deze week

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptien en die van de CPNB. Een lid van onze Boekenraad geeft zijn of haar tip.

Onder het water Beeld Uitgeverij Koppernik
Onder het waterBeeld Uitgeverij Koppernik

Wat recensenten ook over de boeken van Griet Op de Beeck zeggen en wat columnisten ook maar van hervonden herinneringen mogen denken, haar nieuwste roman Let op mijn woorden staat gewoon weer op 2 in zowel de CPNB Bestseller 60 als in de Volkskrant Boekenraad Toptien. In interviews op radio en tv vertelde ze dat ze na het verschijnen van Het beste wat we hebben (het eerste deel van haar trilogie over incest) en de negatieve reacties die daarop volgden tijdelijk tot heel weinig in staat was. Maar een schrijfcrisis duurt bij Op de Beeck niet lang – door niet te schrijven ging ze zich alleen maar slechter voelen, legde ze uit – en dus was ze na een paar maanden alweer druk bezig met wat de dikste Op de Beeck tot nu toe is geworden. En o ja, in de tussentijd verscheen er ook nog een boekenweekgeschenk van haar hand.

In dit tempo heeft Griet straks in vijf jaar een trilogie plus een novelle afgerond; minder dan de tijd die er verstreek tussen Oek de Jongs Pier en oceaan (2012) en zijn nieuwste roman, Zwarte schuur (op 6 in de Volkskranttop, op 16 in de Bestseller 60). Waar overigens helemaal geen crisis aan ten grondslag lag. Die had De Jong wel gehad na zijn tweede boek, uit 1985, waarna het acht jaar duurde voordat er een verhalenbundel verscheen, en vervolgens nog eens negen jaar tot zijn ‘revanche-roman’ Hokwerda’s kind. Zo is Zwarte schuur dus opvallend snel verschenen, en blijkt tijd maar weer eens relatief.

Ronnie Terpstra van boekhandel Van der Velde, Leeuwarden Beeld Renate Beense
Ronnie Terpstra van boekhandel Van der Velde, LeeuwardenBeeld Renate Beense

De Boekentip van Ronnie Terpstra (boekhandel Van der Velde): Daisy Johnson, Onder het water.

Eerder dit jaar verscheen van Daisy Johnson de bundel Veenland, een collectie duistere verhalen met moeraslanden als rode draad. Nu is haar debuutroman Onder het water in vertaling verschenen. Gebleven is de duistere thematiek en de verstikkende natuur, nieuw is de vertelkracht die door de lengte meer lagen en diepgang krijgt. Het leverde Johnson in 2018, als jongst genomineerde ooit, een shortlistnominatie voor de Booker Prize op. Terecht wat mij betreft, want deze roman kronkelt als een mythisch wezen door je hoofd, boezemt angst in en geeft je klamme handen.

De Volkskrant Boekenraad Toptien

1. Rutger Bregman: De meeste mensen deugen; De Correspondent

2. Griet Op de Beeck: Let op mijn woorden; ­Prometheus

3. Margaret Atwood: De testamenten; ­Prometheus

4. Margaret Atwood: Het verhaal van de dienstmaagd; Prometheus

5. Huib Modderkolk: Het is oorlog, maar niemand die het ziet; Podium

6. Oek de Jong: Zwarte schuur; De Arbeiderspers

7. Maarten ’t Hart: De nachtstemmer; De Arbeiderspers

8. Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa; De Arbeiderspers

9. Jet Steinz: P.S. – Van liefdespost tot hatemail: de 150 opmerkelijkste Nederlandse brieven; ­Podium

10. Stephen King: Het instituut; Meulenhoff ­Boekerij

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Kooyker Leiden, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam

Meer over