Tv-recensieHaroon Ali

Wie doet het? reduceert seksualiteit tot rondzwaaiende dildo’s en speeltjes grabbelen in de ‘friemeldoos’

null Beeld
Beeld

De seksquiz ‘Wie doet het?’ zal de schaamte onder tieners niet verminderen.

In het weinig opwindende seksprogramma Wie doet het? (KRO-NCRV, NPO 3) moeten twee duo’s raden welke ontboezemingen bij welke bekende Nederlander horen, die zijn te zien op een videomuur. Grootste verrassing: acteur Hassan Slaby werd al op zijn 11de ontmaagd. Ook test presentator Jan Kooijman de kennis van de kandidaten. ‘Bevat een theelepel sperma evenveel calorieën als een bordje gekookte asperges? Ja, dertig calorieën.’ Op zijn Instagram noemt Kooijman het programma een ‘sympathiek quizje’ voor ‘mensen tussen de 13 en 18’.

Ik probeerde door de ogen van een puber te kijken, maar ik vraag me af of de doelgroep hierop zit te wachten. Tieners vinden alles al op YouTube, dus kun je die om tien uur ’s avonds naar de publieke omroep lokken? Kooijman probeert het luchtig te houden (‘hatsiekiedee!’), maar als hij na een verhaal over naaktzwemmen op een afstandsbediening drukt, emoji’s in beeld verschijnen en er ‘whoa, awkward!’ door de studio klinkt, wordt de sfeer, nou ja, awkward. Zijn perfecte voorkomen, coole houding en glimmende pornobloesje contrasteren ook nogal met de gespreksstof, zoals de slijmerige eerste zoen en onzekerheden over de piemelgrootte. Pubers zullen denk ik meer aannemen van een jonge seksvlogger als Linda de Munck, die juist haar imperfecties etaleert.

De publieke omroep is bovendien al verziekt door eindeloos veel spel- en quizprogramma’s, met al dan niet bekende koppen. Dat format was tien jaar geleden al uitgewoond. Wie doet het? reduceert seksualiteit tot rondzwaaiende dildo’s en speeltjes grabbelen in de ‘friemeldoos’. En dat is jammer, want het programma wil tieners juist nuttige kennis bijbrengen. Dat lukt niet echt als komiek Steven Brunswijk het pijnlijke seksstandje ‘de kapotte brug’ uitlegt en de kandidaten het moeten uitbeelden met opblaaspoppen. De persoonlijke anekdotes van het bekende ‘bedpanel’ zijn ook niet bepaald onthullend, ze doen vooral lollig.

Misschien ben ik de afgelopen weken wel te veel verwend door Sekszusjes TV, gemaakt voor het onlinekanaal van NPO 3 en eerder al besproken door collega Emma Curvers. In de vijfdelige webserie laten de zussen Krista en Marcelle Arriëns zien hoe seksuele voorlichting wél moet. Ze zijn grappig, maar ook ontwapenend en durven zich vooral kwetsbaar op te stellen, door thema’s te behandelen vanuit hun eigen ervaring, zoals de visie op hun vulva en het wel/niet doorslikken van sperma. Ik gun de zussen dus meer zendtijd, ook op de lineaire tv.

De sekszusjes filteren gevoelige thema’s door fijn VPRO-absurdisme, met creatief knutselwerk, trippy liedjes en een superslome voice-over. Wie doet het? roept ook een zekere nostalgie op, maar dan niet op de goede manier. Het doet me denken aan het ongemakkelijke Schooltv, met weetjes en waarschuwingen, plus wat onnodige technische toeters en bellen. Voor écht gedurfde shows over seksualiteit moeten jongeren dus toch naar YouTube, waar het instituut Spuiten en Slikken ook naartoe is verhuisd. Maar goed, dat weet de jeugd allang.

De seksquiz 'Wie doet het?' met Jan Kooijman. Beeld KRO-NCRV
De seksquiz 'Wie doet het?' met Jan Kooijman.Beeld KRO-NCRV
Meer over