Wie de trui past, trekke hem aan

De wielrenner wordt geflikt


Onder wielerliefhebbers is het bon ton af te geven op NOS-commentator Maarten Ducrot. Zij vinden hem een opgewonden standje en een chauvinist. Zijn stopwoorden: 'ongelooflijk', 'nee maar' en 'nou zeg'.

Uit Ducrots pas verschenen Wie de trui past, trekke hem aan blijkt dat de commentator toch wel meer te vertellen heeft. Hij heeft een visie op de wielersport die hij duidelijk naar voren brengt, met sprekende voorbeelden uit zijn eigen wielercarrière. Daarbij durft hij zijn eigen zwakheden te tonen, wat hem des te overtuigender maakt.

Ducrots stelling is dat het wielrennen is 'ontmenselijkt'. Een jongen of meisje dat de sport wil gaan beoefenen, wil in de eerste plaats hard fietsen. Maar al gauw komt de aspirant wielrenner er achter dat er meer bij komt kijken. Hij wordt geflikt, leert coalities te sluiten en verraad te plegen, of trouw te blijven als dat beter uitkomt.

Zo lang dat alles op amateurniveau gebeurt, is er weinig aan de hand. Maar volgens Ducrot is een en ander bij de beroepsrenners ontaard. Die zijn pionnen geworden in de handen van sponsors en hun handlangers, de ploegleiders.

En toch roept die wereld bewondering op. Wielrennen blijft een verslavende heksenketel. Voor wie dat wil begrijpen, is dit wat breedsprakige, maar vanuit het hart geschreven boek geknipt.

Meer over