'Wicked Pickett' was rock-'n-roller van de soul

Als kind kreeg hij een oorvijg wanneer hij een niet-kerkelijk liedje zong. Maar hij werd een wereldster dankzij de muziek die God verboden heeft....

'We zijn een gigant kwijt. Een legende. Ik kan niet bevattendat Wilson nu onderweg is naar the greater place.'

Aan het woord is Solomon Burke, want die is predikant en kandat zo mooi. Hij heeft het over zijn vriend encollega-soullegende Wilson Pickett, die donderdag op 64-jarigeleeftijd overleed aan een hartaanval, in een ziekenhuis inReston, Virginia, niet ver van zijn huis.

Wilson Pickett groeide op in Prattville, Alabama, in een armgezin met elf kinderen. Als de jonge Wilson het waagde eenniet-kerkelijk liedje te zingen, kon hij rekenen op een flinkedraai om zijn oren van grootvader, die predikant was.

Pickett begon zijn carrière als gospelzanger, maar zou eensuperster worden dankzij de muziek die God verboden heeft. Nadathij zijn eerste hitsucces had geboekt met de groep The Falconsin Detroit (Pickett schreef de hit I Found A Love uit 1962)verhuisde hij in 1964 naar Memphis, waar hij een contract tekendebij Atlantic Records.

De hit In The Midnight Hour, een nummer dat hij schreef metSteve Cropper van Booker T. & The MG's, betekende in 1965zijn doorbraak. Al snel stond hij bekend als 'Wicked Pickett',omdat hij de mensen gek maakte met zijn wilde podium-act, zijnrauwe, hese schreeuwstem, zijn flamboyante uitdossingen en zijnsnelle, rockende soul, typerend voor de stad Memphis en veelongepolijster dan die op het Motown-label uit Detroit.

Ook Mustang Sally en Funky Broadway werden wereldhits, nietalleen bij het zwarte, Amerikaanse R & B-publiek, maar ookonder de blanke mods in Londen. Pickett was de rock-'n-roller vande soul. Hij werkte samen met rocker Duane Allman en coverde'blanke' rocknummers, zoals Born To Be Wild van Steppenwolf en(in 1969) Hey Jude van The Beatles, met dat uitbundige coda,waarin Pickett zich helemaal kon uitleven.

Zo plotseling als hij in 1964 was doorgebroken, zo plotselingzakte zijn carrière weg in de vroege jaren zeventig. Hij verlietAtlantic, het label waarop hij groot werd. Een tournee die hemterug in beeld had moeten brengen (met collega's als SolomonBurke en Joe Tex) kwam niet van de grond en Pickett raakteverslingerd aan drank en cocaïne. Hij werd er in de jarennegentig zelfs voor gearresteerd. Zijn agressieve buien warengevreesd. De bijnaam 'Wicked Pickett' kreeg een wrange dimensieomdat hij nogal eens met vuurwapens zwaaide.

Dat hij niet was vergeten, bleek in 1991, toen hij toetradtot de Rock & Roll Hall of Fame. In datzelfde jaar verscheende speelfilm The Commitments, over een Ierse popgroep diePickett-fan was. Het leidde tot een herwaardering van zijn werk.Met het album It's Harder Now (1999) maakte Pickett eenvergelijkbare comeback als zijn generatiegenoten Solomon Burkeen Al Green enkele jaren later zouden doen. Het leverde hem eenGrammy-nominatie op.

Het was zijn laatste album, al trad Wilson Pickett nogregelmatig op tot ongeveer een jaar geleden zijn gezondheidverslechterde. 'Hij heeft zijn bijdrage geleverd', zei zijn zoonMichael Wilson Pickett, kort nadat zijn vader was gestorven. 'Hetwas een geweldig avontuur, a great trip. Ik hield van hem. Ikdenk dat hij een geliefd man was en ik hoop dat hij het respectkrijgt dat hij verdient.'

Menno Pot

Meer over