Analyse

WhatsApp, Telegram, Signal: welke chatapp is nou de beste?

Een onhandige aankondiging van WhatsApp over nieuwe gebruiksvoorwaarden heeft voor een ware toeloop gezorgd bij alternatieven als Telegram en Signal. Signal kan de belangstelling nauwelijks aan. Maar welke chatapp is nou de beste?

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het zijn overduidelijk groeipijnen waaraan Signal lijdt. De privacyvriendelijke chatapp staat in het middelpunt van de belangstelling nu WhatsApp het middelpunt is van zorg en commotie als gevolg van nieuwe gebruiksvoorwaarden. Dit weekend lag de app er meer dan een etmaal uit. De technische problemen waren het gevolg van de toeloop van ‘miljoenen nieuwe gebruikers’.

Het zijn niet de minsten die de laatste dagen hun voorkeur uitspraken voor Signal. Eerst was het Elon Musk die zijn tientallen miljoenen Twittervolgers simpelweg de boodschap meegaf: ‘Gebruik Signal’. En dit weekend sprak klokkenluider Edward Snowden ondubbelzinnig zijn voorkeur uit voor Signal, boven het bekendere alternatief Telegram.

Onder privacyvoorvechters geldt Signal al tijden als de favoriete chatapp. Bij het grote publiek krijgt de dienst nu pas bekendheid. Zonder dat veel mensen het weten, gebruiken ze echter al lang technologie die afkomstig is van Signal. De versleuteling die WhatsApp gebruikt voor zijn berichten is namelijk afkomstig van het kleinere broertje. Die zogenoemde end-to-end-encryptie zorgt ervoor dat niemand kan meelezen met een conversatie. Ook WhatsApp zelf niet.

De twee chatapps zijn ook op een andere manier innig verweven. De gemeenschappelijke factor is Brian Acton. Ooit bedacht hij samen met Jan Koum WhatsApp, dat ze in 2014 voor vele miljarden verkochten aan Facebook. WhatsApp groeide, maar de bedenkers voelden zich doodongelukkig met de steeds nauwere integratie met Facebook. Beiden botsten hard met Mark Zuckerberg, die naar hun zin geen oog voor de privacy van hun gebruikers had. Acton liet in 2017 ongeveer 700 miljoen euro aan opties schieten en verliet Facebook. Een jaar later doneerde hij ruim 40 miljoen euro aan Signal.

Net als Snowden raadt Bits of Freedom (BoF) Signal aan als privacyvriendelijk alternatief . Facebook kan inderdaad niet meelezen met conversaties, maar alle andere gegevens (de zogenoemde metadata) verraden ook veel: ‘Wanneer jij WhatsApp gebruikt, heeft Facebook toegang tot gegevens zoals je locatie, je IP-adres, wat voor type bestanden je stuurt, contactgegevens, met wie je chat en hoe vaak, browsergegevens, het besturingssysteem en zelfs het batterijniveau van je apparaat’, aldus de burgerrechtenorganisatie.

Signal werkt anders omdat het leeft van donaties en geen geld verdient via data en advertenties. Verder heeft de app net als WhatsApp veel mogelijkheden zoals het versturen van foto’s en video’s, het voeren van videogesprekken en het maken van groepen. Het enige echte nadeel dat Evelyn Austin van BoF ziet is dat Signal een stuk minder wordt gebruikt dan WhatsApp. ‘Maar met de miljoenen mensen die er de afgelopen weken bij zijn gekomen, wordt dat probleem ook steeds kleiner’, aldus een hoopvolle Austin.

Telegram-oprichter Pavel Durov op zijn eigen kanaal over de recente aanwas Beeld Telegram
Telegram-oprichter Pavel Durov op zijn eigen kanaal over de recente aanwasBeeld Telegram

En Telegram dan, dat er alleen al tussen 10 en 13 januari 25 miljoen gebruikers bijkreeg? Daar is BoF wat minder enthousiast over omdat deze app net als WhatsApp wél metadata verzamelt. Ander nadeel: Telegram beschikt weliswaar over end-to-end-encryptie, maar deze staat niet standaard ingeschakeld. Bovendien gebruikt Telegram een eigen variant waarvan de werking niet openbaar is gemaakt.

Whatsapp

* End-to-end-versleuteling

* 2 miljard gebruikers

* Eigendom van Facebook

* Metadata kunnen gedeeld worden met Facebook

* Belangrijkste pluspunt: iedereen gebruikt het

* Belangrijkste minpunt: eigendom van Facebook

Signal

* End-to-end-versleuteling

* Naar schatting 25 - 40 miljoen gebruikers

* Open source, non-profit

* Slaat zo min mogelijk metadata op

* Belangrijkste pluspunt: privacy

* Belangrijkste minpunt: nog steeds weinig gebruikers

Telegram

* End-to-end-versleuteling is niet standaard

* 525 miljoen gebruikers

* Commercieel bedrijf, van oorsprong Russisch

* Metadata kunnen gedeeld worden met eigenaar

* Belangrijkste pluspunt: grote groepen mogelijk (maximaal 200.000)

* Belangrijkste minpunt: minder goede versleuteling

Lees ook

WhatsApp wijzigt voorwaarden rondom privacy: waar zeg je eigenlijk ja tegen?

Kunnen we nog wel zonder Google en Facebook? (en waarom zouden we dat willen?)

Meer over