Wervelende dans in knisperende rokken brengt de elementen tot leven

Mirjam van der Linden
Khôra Beeld RV - Annemone Taake
KhôraBeeld RV - Annemone Taake

Bij Nanine Linning, begonnen als ­Scapino’s jongste huischoreograaf ooit, komen oren en vooral ogen niets tekort. Sterker nog: geregeld verdrinkt haar dans in de prachtige beelden die ze samen met kunstenaars en ontwerpers als Iris van Herpen en nu, voor de tweede keer, Bart Hess, creëert. In Khôra, in 2016 uitgebracht bij Theater Heidelberg, is de balans stukken beter, hoewel de dansers nog steeds vooral de vorm dienen en weinig kans krijgen om persoonlijk indruk te maken.

Voor Plato was khôra de plaats vóór het begin. Vanuit dat idee vertelt Linning een mystiek verhaal over de vijf elementen. De dansers ‘ontstaan’ vanuit een wirwar aan streepjesprojecties en zullen in een dynamisch sissend slot ook weer ‘oplossen’. Daartussen brengen ze water, lucht, aarde, vuur en ether tot leven. Het gaat van sculpturale of juist wervelende groepsscènes, tot kwetsbare of juist weerbarstige solo’s. In de elektronische muziek klinken druppels, wind en vlammen door, klanken die visueel én auditief worden ‘beantwoord’ in bijvoorbeeld body’s van fijne zilveren sprietjes en rokken van rode knisperende schubben.

Hess, bekend van zijn ‘slime dress’ voor Lady Gaga, heeft mooi zintuigelijk werk afgeleverd, waar dans en muziek bij aansluiten. Zelfs de tastzin probeert het team te stimuleren, met huid-aan-huid-dans en een set superzacht ogende kleding. Smaak en reuk moeten het doen met bonbons vooraf en champagne toe. Maar wie weet, later.

Linning gaat na negen jaar Duitsland weer onder eigen naam verder. Ze wil ook met exposities en film aan de slag. Haar eerste opdrachten zijn in Stuttgart, München en Londen.

Meer over